Celebrul Nouriel Roubini prevede o nouă criză financiară! Ce se va întâmpla cu banii din conturile băncilor de top ca Banca Transilvania, BCR sau BRD

07 apr. 2023
Celebrul Nouriel Roubini prevede o nouă criză financiară! Ce se va întâmpla cu banii din conturile băncilor de top ca Banca Transilvania, BCR sau BRD

Nourel Roubini prevede o nouă criză, ceea ce înseamnă vești proaste pentru toată lumea. Ce se va întâmpla cu banii de la Banca Transilvania, BCR sau BRD?

Profesorul Nouriel Roubini, renumitul economist de la Universitatea din New York care a prezis marea prăbușire din 2008, avertizează acum piețele internaționale să se pregătească pentru o criză din cauza a trei factori de stres din economie.

Acești factori de stres vor duce la o „buclă fatală” în economia globală, lăsând banca centrală a SUA, Fed, în imposibilitatea de a combate recesiunea.

Business Insider a relatat acest avertisment, iar Roubini, care are 65 de ani, avertizează de ceva vreme asupra iminentului haos financiar.

Nouriel Roubini, cunoscut și sub numele de „Dr. Doom”, a lansat un avertisment într-o analiză recentă, afirmând că Statele Unite se îndreaptă spre o criză financiară semnificativă.

Roubini prezice că economia intră într-o „buclă fatală” din cauza datoriei mari a țării și a nivelului ridicat al inflației, care se exacerbează reciproc. El și-a detaliat predicția într-un articol de opinie pentru Project Syndicate, avertizând asupra unei recesiuni iminente și a unei crize financiare care se va agrava cu cât va persista mai mult timp.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, spune el.

Conform analizei recente a lui Nouriel Roubini, acesta sugerează că majoritatea băncilor din SUA sunt în pragul insolvenței, sute dintre ele fiind deja complet insolvabile, și că sprijinul de lichiditate nu va putea preveni o buclă de prăbușire sistemică.

El subliniază, de asemenea, că băncile din America înregistrează în prezent pierderi nerealizate pentru titluri de valoare în valoare de 620 de miliarde de dolari. În plus, Roubini remarcă faptul că majorarea ratelor dobânzii de către Rezerva Federală a scăzut valoarea de piață a altor active ale băncilor. Roubini, care este cunoscut pentru previziunile sale sumbre, avertizează de luni de zile asupra unei crize stagflaționiste a datoriilor care va duce la o recesiune severă, combinând cele mai rele aspecte ale stagflației din anii 1970 și ale crizei financiare din 2008.

Roubini anunță o nouă criză, dar alți specialiști îl contrazic

El crede că acest scenariu va avea ca rezultat o inflație ridicată, o creștere scăzută și o prăbușire a pieței bursiere de 30%.

Potrivit analizei lui Nouriel Roubini, SUA se confruntă cu o criză economică majoră din cauza a trei factori de stres: inflație ridicată, nivel ridicat al datoriei și instabilitate financiară. Acești factori de stres creează o „trilemă” care lasă Rezerva Federală a SUA într-o poziție dificilă. Roubini prezice că majorarea ratelor dobânzilor va duce la inflație, la probleme legate de datorii și la instabilitate financiară, provocând o criză stagflaționistă a datoriilor. El avertizează că toată lumea ar trebui să se pregătească pentru această criză.

Roubini subliniază că această criză nu este doar o dilemă, ci o trilemă cu care se confruntă băncile centrale din întreaga lume. Băncile regionale, care sunt esențiale pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a gospodăriilor, sunt deosebit de afectate.

În același timp, alți specialiștii din domeniu îl contrazic pe Dr. Doom, spunând că nu o să fie chiar așa. Totuși, rămâne de văzut cine are dreptate.

Între timp, în România, banii sunt în siguranță la Banca Transilvania, BCR sau BRD.