Cercetările au demonstrat! De unde moștenesc copiii inteligența: de la mamă sau de la tată?

08 aug. 2019
Cercetările au demonstrat! De unde moștenesc copiii inteligența: de la mamă sau de la tată?

Războiul sexelor este o poveste fără sfârșit, iar eterna întrebare „cu cine semeni așa de deștept, cu mama sau cu tata”, pare că și-a găsit în sfârșit un răspuns. Și asta pentru că cei de laUniversitatea Washington din Statele Unite ale Americii au întreprins un studiu amplu pentru a afla de unde moștenesc copiii inteligența, informează publicația Science World Report.  Așadar, să fie de la mame sau de la tați?

Ei bine, cercetătorii susțin că de la mame. Acest lucru ține de faptul că genele care au legătură cu inteligența se află poziționate pe cromozomul X, iar femeile au doi astfel de cromozomi, față de bărbați care au doar unul. Conform noului studiu, anumite gene transmise copiilor, printre care și cele responsabile de calitățile intelectuale, ar avea efect doar dacă provin de la mamă.

Experimentul întreprins de cercetători a fost aplicat pe șoareci modificați genetic. Șoarecii care au primit mai mult material genetic matern au dezvoltat creiere mai mari și corpuri mai plăpânde, în timp ce șoarecii care au primit mai mult material genetic patern au dezvoltat corpuri mai mari și mai puternice dar creierul a rămas mai mic, potrivit Agerpres.

Vezi și EXCLUSIV! Fotografii uimitoare cu iubitul Liei Olguța Vasilescu! Claudiu Manda, șeful Comisiei SRI, așa cum nu vi-l puteți imagina

Vezi și EXCLUSIV! Cine a dezăluit detalii despre “relația” lui Smiley cu Ana Baniciu! Reacția Ginei Pistol

Concluzia cercetătorilor a fost că dezvoltarea creierului este legată de genele materne, iar dezvoltarea fizică a organismului de genele paterne. Ei au precizat însă că genele moștenite nu sunt singurii factori care determină inteligența unei persoane. Mediul în care un copil este crescut este cel puțin la fel de important pentru dezvoltarea funcțiilor cognitive avansate. Studiile în domeniu indică faptul că doar între 40% și 60% din inteligența unui copil este moștenită genetic, restul provenind de la factorii de mediu.

La acest experiment se adaugă și un studiu realizat pe 12.000 tineri din Glasgow cu vârste între 14 și 22 de ani, de-a lungul a peste 20 de ani, studiu care a identificat faptul că marea majoritate a tinerilor cu o inteligență sporită provin din mame cu inteligențe ridicate.