Cum ne infectăm cu coronavirus? Marea greșeală pe care o fac milioane de oameni. Alexandru Rafila declanșează alerta

12 apr. 2020
Cum ne infectăm cu coronavirus? Marea greșeală pe care o fac milioane de oameni. Alexandru Rafila declanșează alerta

Profesorul Alexandru Rafila declanșează alerta. Este greșeala făcută de sute de mii de români. Așa ne putem infecta cu noul coronavirus.

Cum ne infectăm cu coronavirus?

România a fost doborâtă de pandemia de coronavirus. Peste 5000 de oameni au fost infectați, iar aproape 600 au încetat din viață. Alexandru Rafila, Șeful Societății Române de Microbiologie trage un semnal de alară.

Ar fi să nu ne mai înghesuim, să păstrăm distanțarea socială și să încercăm să generalizăm „exercițiul” pe care îl desfășurăm în această perioadă.

„Eu așa încerc să-l caracterizez, că este un exercițiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetățenilor. Și atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, conform Digi24.

Profesorul Rafila spune că oamenilor trebuie să li se explice că măsurile se vor relaxa dacă ei reușesc să le respecte o perioadă, astfel încât nivelul îmbolnăvirilor să intre pe un trend descendent.

„În mod automat, încercăm să revenim la comportamente care înainte erau uzuale. Mi-e greu să spun că cineva este de vină sau că este inconștient, e pur și simplu un exercițiu pe care unii nu mai pot să-l continue și atunci trebuie să-i convingem”, a arătat profesorul.

Comunicarea este foarte importantă, subliniază Alexandru Rafila. „Cred că avem încă multe de făcut și putem să explicăm oamenilor, pe înțelesul tuturor. Adică o ordonanță militară stabilește niște măsuri.

E foarte bine că este așa, dar câteodată, e bine să le și explici: care sunt consecințele nerespectării, care sunt alternativele pe care să le poată folosi oamenii, pentru că vin o mulțime de întrebări și dacă nu are cine să le răspundă, oamenii încearcă să-și găsescă singuri o cale care să le răspundă unor necesități.

Apropo de comunicare, nu trebuie să panicăm oamenii, este foarte important, însă trebuie să le explicăm care este semnificația acestor măsuri, de ce este bine să le respectăm, cât timp trebuie să le respectăm, să le explicăm că măsurile se vor relaxa dacă ei reușesc să le respecte o perioadă, care să ne ducă la un nivel al îmbolnăvirilor care să intre pe un trend descendent”, a arătat prof. dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila atenționează. Vom avea un nou vârf al pandemiei la finalul anului. „Al doilea vârf nu știu dacă va fi la fel de înalt, sigur că va fi o creștere a numărului de cazuri.

Asta se întâmplă cu orice infecție respiratorie în cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie că discutăm de unele banale, fie că discutăm despre gripă, cresc în intensitate, numărul lor este mai mare.

Infecția cu noul coronavirus nu are de ce să fie diferită, mai ales că populația receptivă pentru noul coronavirus va fi încă numeroasă la iarnă.

N-o să treacă probabil prin infecție decât 30, maximum 40 la sută din populație și atunci, măsurile acestea ar trebui cât de cât păstrate, încât să nu ajungem la situații disperate”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.