Dă faliment CEC Bank? Anunțul care i-a îngrijorat pe clienți. Ce se întâmplă acum cu toți banii din conturi

de:
23 apr. 2023
Dă faliment CEC Bank? Anunțul care i-a îngrijorat pe clienți. Ce se întâmplă acum cu toți banii din conturi

Poate da faliment CEC Bank? Având în vedere inflația și războiul care bate la ușă, mulți clienți au început să se întrebe dacă își mai pot ține sau nu banii în conturi.

Iată că și oficialii băncii se tem de acest lucru. Bogdan Neacșu, Președintele Asociației Române a Băncilor și al CEC Bank, a vorbit cu Emilia Olescu, redactor-șef al cotidianului Bursa.

Acesta a fost întrebat dacă există riscul ca oamenii să între în panică și să își tragă economiile de la CEC Bank. De asemenea o altă întrebare a fost dacă banca este pregătită pentru așa ceva.

Bogdan Neacșu spune că există și această variantă. Lucrurile pot escalada oricând, având în vedere actuala situație. Pe de altă parte, el spune că specialiștii se pregătesc cu fel de fel de scanarii.

De asemenea, sunt imaginate și anumite decizii, astfel încât populația, mai exact clienții să fie mulțumiți. El a amintit șid e pandemie, dar și de război.

Ce s-ar întâmpla dacă CEC Bank ar da faliment

Iar aceste două situații au antrenat sistemul bancar. În acest mod, s-a aflat cât de repede se pot mișca băncile astfel încât să le ofere lichidități oamenilor.

”Sigur că există și varianta cealaltă, în care lucrurile pot să escaladeze sau să se ducă într-o direcție total nedorită. Ce vă pot spune din interiorul sistemului bancar este că noi în permanență luăm în calcul tot felul de scenarii. Este ca atunci când faci un Disaster Recovery Center și trebuie să elaborezi și să poți pune în aplicare câteva scenarii.

Chiar dacă aceste scenarii sunt ipotetice încercăm să ne imaginăm ce decizii trebuie luate ca să facem față în primul rând cererilor populației, fie că vorbim de lichidități, de operațiuni. Trebuie să oferim confortul cetățenilor că banii sunt în siguranță și pot dispune de ei în orice moment.

Au fost, de fapt, două evenimente importante de acest fel: pandemia și izbucnirea războiului. Practic, nu au făcut decât să antreneze această reacție a sistemului bancar: cât de repede poți să pui lichiditatea la dispoziție oamenilor care au nevoie de acești bani, iar lucrul ăsta s-a întâmplat”, a spus acesta, potrivit profit.ro.