De câti litri de apă are nevoie organismul tău pentru a funcționa corect? Este complet altfel decât crezi

19 iul. 2021
De câti litri de apă are nevoie organismul tău pentru a funcționa corect? Este complet altfel decât crezi

Corpul pierde în mod constant apă pe parcursul zilei, mai ales prin urină și transpirație, dar și prin realizarea unor funcții ale corpului, cum ar fi respirația. Pentru a preveni deshidratarea, trebuie să îți asiguri necesarul de apă din băuturi și alimente în fiecare zi.

Experții în sănătate recomandă în mod obișnuit opt pahare, egale cu aproximativ 2 litri, pe zi. Însă, la fel ca în majoritatea lucrurilor, acest lucru depinde de fiecare individ în parte. Mulți factori (interni și externi) pot modifica în cele din urmă cantitatea de apă de care are nevoie fiecare organism.

De câtă apă ai cu adevărat nevoie?

Cantitatea de apă de care ai nevoie, așa cum am menționat mai sus, depinde de o mulțime de lucruri și variază de la o persoană la alta. Pentru adulți, recomandarea generală este următoarea:

11,5 cani (2,7 litri) pe zi pentru femei

15,5 cani (3,7 litri) pe zi pentru bărbați

Această cantitate include lichide din apă, băuturi precum ceaiuri și sucuri și din alimente. Veți obține în medie 20% din apă din alimentele pe care le consumați. De câtă apă aveți nevoie depinde și de:

Unde locuiești: vei avea nevoie de mai multă apă în zonele calde, umede sau uscate. De asemenea, vei avea nevoie de mai multă apă dacă locuiești la munte sau la o altitudine ridicată.

Dieta ta: dacă bei multă cafea și alte băuturi cu cofeină, poți pierde mai multă apă prin urinare suplimentară. Probabil va trebui să bei și mai multă apă dacă dieta ta este bogată în alimente sărate, condimentate sau zahăr. Deasemenea, este necesară mai multă apă dacă nu mănânci multe alimente hidratante cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele și legumele proaspete sau fierte.

De câtă apă ai cu adevărat nevoie?

Temperatură sau anotimp: este posibil să ai nevoie de mai multă apă în lunile mai calde decât cele mai reci datorită transpirației.

Mediul tău: dacă petreci mai mult timp în aer liber, la soare sau la temperaturi ridicate sau într-o cameră încălzită, s-ar putea să te simți mai însetat mai repede.

Cât de activ ești: dacă ești activ în timpul zilei sau te plimbi ori stai în picioare, vei avea nevoie de mai multă apă decât cineva care stă la birou. Dacă faci mișcare sau ești într-o o activitate intensă, va trebui să bei mai mult pentru a acoperi pierderile de apă.

Sănătatea ta: dacă ai o infecție sau febră, ori dacă pierzi lichide prin vărsături sau diaree, va trebui să bei mai multă apă. Dacă ai o stare de sănătate precum diabetul, organismul tău va avea nevoie de mai multă apă. Unele medicamente, cum ar fi diureticele, te pot face să pierzi din lichidele din corp.

Sarcina sau alăptarea: dacă ești însărcinată sau alăptezi, va trebui să bei apă suplimentară pentru a rămâne hidratată. La urma urmei, corpul tău face treaba pentru doi (sau mai mulți).