Dezastru la LIDL și Kaufland! S-a aflat ce conține unul dintre cele mai vândute produse. Este pură otravă pentru români

de:
17 mart. 2023
Dezastru la LIDL și Kaufland! S-a aflat ce conține unul dintre cele mai vândute produse. Este pură otravă pentru români

Când vine vorba de cumpărături, românii nu se dau înlături. Magazinele preferate ale acestora sunt LIDL, Kaufland, Profi, dar și Penny având în vedere gama largă de produse, dar și ofertele.

Câți dintre români se uită însă la etichetele produselor atunci când le achiziționată? Vei rămâne surprins să afli, dar faimosul salam pe care îl folosim în anumite rețete, sau în sandwich-ul copilului de dimineață nu e tocmai ceea ce pare a fi.

Contează brandul? Și da și nu, cert este că eticheta este cea mai importantă, iar asta o confirmă chiar , specialiștii de la Asociația Pro Consumatori (APC).

Sursa citată a realizat un studiu prin intermediul căruia și-a dorit să afle ce conţine salamul pus la vânzare în faimoasele magazine LIDL, Kaufland, Profi sau Carrefour, iar aici avem parte de surprize.

51 de sortimente de salam feliat și distribuit de nenumărate firme au fost analizate. Printre acestea se numără cele distribuite și fabricate de Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania şi Espana Bonita/Spania.

Ce conține, de fapt, salamul de la LIDL și Kaufland

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare. Dacă nu ați citit până acum eticheta, aflați că 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul ca agent de îngroşare. Ce este caragenanul (E407)? Un gelifiant, iar unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

În cazul a 96% dintre sortimente de salam feliat s-a mai descoperit nitrit de sodiu, care este o substanță cu potențial cancerigen, î timp ce la un procent de 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu. Acesta este intensificator de gust şi aromă și poate provoca reacţii alergice.

Printre acestea se numără durerile de cap şi de gât, amețeala, greața, diaree, iar în cele mai rele cazuri poate fi blocată absorbția vitaminei B6 şi a calciului.

Specialiștii de la APC au mai găsit și alți 26 de aditivi alimentari în salamurile analizate, dar și alte substanțe, se mai menționează în studiu.