Este oficial! Când trece România de data aceasta la ORA DE IARNĂ. Comisia Europeană a decis

04 oct. 2022
Este oficial! Când trece România de data aceasta la ORA DE IARNĂ. Comisia Europeană a decis

România va trece la ora de iarnă și în acest an, cu toate că țările din Uniunea Europeană trebuiau să decidă dacă rămân definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă.

Decizia de a trece de la o oră la alta a fost luată în urmă cu mai mult timp, atunci când oamenii voiau să profite cât mai mult de lumina zilei. Acum, anumiți experți au precizat că această practică poate avea efecte negative pe termen lung asupra corpului uman.

Anul acesta, România va trece la ora de iarnă pe 30 octombrie. În acea duminică, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Așadar, ziua va deveni mai scurtă, iar noaptea va deveni mai lungă. De asemenea, în această zi, oamenii apucă să doarmă mai mult, având în vedere că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore.

Comisia Europeană stabilise ca, până în 2020, statele membre să aleagă dacă vor să rămână definitiv la ora de vară sau de iarnă, însă pandemia de coronavirus a schimbat complet prioritățile instituției. În timp ce unele țări doresc să rămână permanent la ora de vară, altele doresc să rămână permanent la ora de iarnă.

Beneficiile orei de iarnă și a celei de vară

În acest context, specialiștii au venit cu mai multe precizări în ceea ce privește ora de iarnă și ora de vară pentru ca țările să facă o decizie informată în acest sens. Astfel, Departamentul american de Transport spune că ora de vară are mai multe beneficii, printre care:

Economisirea energiei

În timpul orei de vară, soarele apune cu o oră mai târziu seara, astfel încât se reduce nevoia de a utiliza electricitate pentru iluminatul și aparatele electrocasnice. Oamenii au tendința de a petrece mai mult timp afară seara, în timpul orei de vară, ceea ce reduce nevoia de a folosi electricitate în casă. De asemenea, deoarece răsăritul soarelui este foarte devreme dimineața în timpul lunilor de vară, majoritatea oamenilor se trezesc după ce soarele a răsărit deja, ceea ce înseamnă că aprind mai puține lumini în casele lor.

Salvează vieți și previne accidentele rutiere

În timpul orei de vară, mai multe persoane călătoresc spre și de la școală și de la locul de muncă și fac comisioane pe timp de zi.

Reduce criminalitatea

În timpul orei de vară, mai multe persoane își conduc afacerile pe timp de zi decât pe timp de noapte, când au loc mai multe infracțiuni.

Academia Americană de Medicină a Somnului (American Academy of Sleep Medicine) solicită de ani de zile trecerea permanentă la ora standard, afirmând că „există numeroase dovezi ale consecințelor negative, pe termen scurt, ale schimbărilor sezoniere de oră”.

Dr. Kathy Sexton-Radek, consultant pentru Comitetul de Siguranță Publică al AASM și profesor de psihologie cu un interes special în medicina somnului la Elmhurst College, a declarat că schimbarea orei poate „distorsiona sau decentra sistemele normale care declanșează structurile din mintea noastră, din creierul nostru, care ne spun, prin indicii hormonale și chimia creierului, când este timpul să fim treji și când este timpul să dormim”.

„Mișcarea în timp creează un tip de nevoie de orientare și reacomodare, ceea ce face ca o persoană să fie descentrată”, a declarat ea pentru NBC 5 Chicago.

Astfel de schimbări pot provoca schimbări de dispoziție, oboseală, probleme de concentrare și multe altele, a spus Sexton-Radek.

„Lumina este cel mai puternic indiciu de sincronizare pentru ceasul corpului uman”, a declarat Erin Flynn-Evans, care are un doctorat în sănătate și științe medicale și este director al Laboratorului de combatere a oboselii din cadrul Centrului de Cercetare Ames al NASA Ames Research Center Fatigue Countermeasures Laboratory. „Trecerea la ora de vară permanentă în timpul iernii ar avea ca rezultat mai mult întuneric dimineața și mai multă lumină seara, ceea ce ar duce la o nepotrivire între ritmul zilnic al organismului și momentul în care se desfășoară obligațiile sociale de rutină, cum ar fi munca sau școala. Acest lucru are potențialul de a face mai greu pentru majoritatea oamenilor să adoarmă noaptea, perturbând calitatea somnului și ducând la pierderea somnului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății și siguranței”, spune aceasta.