Florin Cîțu nu va mai fi premier. Ce plan are președintele Klaus Iohannis? Pe cine vrea să impună la Palatul Victoria

11 oct. 2021
Florin Cîțu nu va mai fi premier. Ce plan are președintele Klaus Iohannis? Pe cine vrea să impună la Palatul Victoria

O criză politică ce pare fără ieșire. Ecuația guvernării este mai complicată ca niciodată. Niciunul dintre partide nu dorește să cedeze. PNL a mers în fața lui Klaus Iohannis fără nicio propunere de premier, argumentând că nu pot forma o majoritate, deci nu are sens să înainteze un nume.

USR mizează pe președintele partidului, Dacian Cioloș și fac apel la liberali pentru a forma o alianță cu care să scoata țara din situația dezastruroasă în care se află, iar PSD și AUR vor alegeri anticipate.

Sunt mari șanse ca până în primăvară România să rămână cu un Guvern interimar condus de Florin Cîțu. Este o perioadă dificilă, astfel că niciun partid nu dorește să-și asume acum conducerea țării.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că Florin Cîțu trebuie să plece urgent de la Guvern. Acesta consideră că planul lui Klaus Iohannis este acela de a lăsa guvernarea pe seama celor care au votat demiterea actualului executiv.

Pe cine vrea Klaus Iohannis premier

Klaus Iohannis nu pare să-l mai susțină pe Florin Cîțu. Acest lucru a părut destul de evident după răceala discuțiilor de la Cotroceni. Delagația PNL a ieșit foarte bulversată, iar limbajul trupului arăta multă supărare pe fața premierului interimar.

Președintele României îl dorise la conducerea executivului pe Nicolae Ciucă. Acum vrea ca liberalii să se descurce singur și să încerce să-și salveze imaginea lui profund deteriorată.

Cei de la USR au înaintat ca idee și propunerea Ilie Bolojan, de la PNL, ca premier. Doar că între acesta și Klaus Iohannis este un război vechi, așa că este greu de crezut că șeful statului l-ar mai numi vreodată.

„Florin Cîțu nu mai poate fi numit premier al României, pentru că nu are cum să mai guverneze țara cu un coeficient de încredere a populației în el care se duce spre zero”, a CTP la Digi24.

El crede că prin alegerea PNL de a nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni se arată că nu mai există cale de împăcare cu USR PLUS și se plasează „pisica” guvernării în ograda celorlalte partide, care au votat demiterea guvernului. În plus, dacă președintele Klaus Iohannis l-ar numi încă o dată premier pe Florin Cîțu, atunci riscă „să copieze traiectoria lui Traian Băsescu”, a mai comentat gazetarul.