Încă 4 cutremure au zguduit România în noaptea aceasta. Sunt așteptate replici și mai puternice. Ce spun cei de la INFP

18 feb. 2023
Încă 4 cutremure au zguduit România în noaptea aceasta. Sunt așteptate replici și mai puternice. Ce spun cei de la INFP

Cutremurele din Turcia și Siria care au provocat zeci de mii de morți și care au lăsat în urmă un adevărat dezastru umanitar au provocat îngrijorare mare și în România. În București, majoritatea clădirilor prezintă risc seismic, iar 361 de imobil chiar au un grad foarte ridicat.

Panica a început să plutească în aer după ce zilele acestea zona Groj a fost zguduită destul de puternic de cutremure. Până acum s-au înregistrat 540 de replici și doar în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost patru. Trebuie menționat că patru seisme au fost destul de puternice, iar specialiștii se așteaptă la mai rău.

„În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici„, au transmis cei de la INFP, potrivit news.ro.

Patru cutremure au fost înregistrare doar în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar din fericire nu au avut intensitate mare.

Încă o lună de cutremure în România

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal.

Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, au mai transmis specialiştii.

Dacă ar veni un cutremur mare în București, sute de clădiri s-ar dărâma, iar dezastrul ar fi chiar mai mare decât cel din Turcia. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate  doar 30 de clădiri, deși sunt sute neconforme.

Cutremurul din Turcia a fost declarat iniţial cu magnitudinea de 7,8 grade, dar ulterior a fost actualizat de autorităţile turce la o magnitudine de 7,4. Acesta a avut epicentrul în Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional.

Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani. Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate.

Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru