Încă o bancă de top, considerată sigură se prăbușește! Ce se întâmplă cu banii clienților. Este și Banca Transilvania în pericol?

24 mart. 2023
Încă o bancă de top, considerată sigură se prăbușește! Ce se întâmplă cu banii clienților. Este și Banca Transilvania în pericol?

O altă bancă importantă are probleme, după ce acțiunile au scăzut săptămâna trecută. Oamenii se întrebă acum ce se întâmplă cu băncile de la noi precum Banca Transilvania.

În timpul tranzacțiilor de joi, după orele de tranzacționare, acțiunile First Republic Bank au scăzut cu 17%, chiar dacă aproape o duzină dintre cele mai mari instituții financiare din lume și-au exprimat o demonstrație de susținere fără precedent pentru bancă. Unsprezece companii de pe Wall Street au anunțat că vor injecta 30 de miliarde de dolari în First Republic, în cadrul unui efort de salvare neobișnuit care ar fi fost condus la începutul acestei săptămâni de directorul general al JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, împreună cu secretarul Trezoreriei Janet Yellen și președintele Rezervei Federale Jerome Powell.

Ușurarea investitorilor nu a ținut prea mult, deoarece acțiunile First Republic Bank s-au prăbușit în tranzacțiile de după piață, deși au închis pe plus cu 10%  după o zi volatilă, în care tranzacțiile au fost întrerupte de 17 ori. În sesiunea de după piață, volumul a ajuns la 15,6 milioane de acțiuni, scrie infofinanciar.ro.

În urma anunțului First Republic de suspendare a dividendelor, în ciuda faptului că avea o rezervă de numerar de aproximativ 34 de miliarde de dolari (excluzând 30 de miliarde de dolari în depozite noi), banca a împrumutat până la 109 miliarde de dolari de la Fed între 10 și 15 martie, precum și încă 10 miliarde de dolari de la Federal Home Loan Bank pe 9 martie.

Această schimbare bruscă în acțiunile băncii după recentul acord de salvare subliniază neliniștea de pe piețele globale, care a fost exacerbată de prăbușirea recentă a două bănci regionale, inclusiv Silicon Valley Bank.

În pofida eforturilor depuse de autoritățile de reglementare din SUA și Europa la începutul acestei săptămâni pentru a restabili încrederea în sectorul bancar, Jason Ware, directorul de investiții al Albion Financial Group, a sugerat că ar putea fi necesară o intervenție suplimentară și că recenta intervenție servește drept „impuls” pentru sistem. Ware a mai precizat că intervenția întărește îngrijorarea investitorilor că First Republic se confruntă cu probleme de fond mai profunde.

Ce se întâmplă în România cu Banca Transilvania

Potrivit raportului său anual, First Republic a fost înființată în 1985 și avea 212 miliarde de dolari în active și 176,4 miliarde de dolari în depozite la sfârșitul anului trecut. O notă a Bank of America a dezvăluit că aproximativ 70% din depozitele sale sunt neasigurate, ceea ce este mai mare decât media de 55% pentru băncile de dimensiuni medii și a treia cea mai mare din grup, după Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Acțiunile băncii au fost afectate negativ în ultimele zile din cauza prăbușirii Silicon Valley Bank. Ca răspuns la deteriorarea situației, Jamie Dimon a discutat la începutul acestei săptămâni cu Janet Yellen și Jerome Powell despre un posibil pachet de salvare, potrivit a două surse care au cunoștință despre acest subiect.

În plus, alte două surse familiare cu această chestiune au dezvăluit că Jane Fraser, CEO al Citigroup Inc. a luat legătura cu marile bănci pentru a le solicita participarea la efortul de salvare. Două dintre sursele familiarizate cu subiectul au declarat că Rodgin Cohen, un avocat experimentat de la Sullivan & Cromwell, a fost un jucător cheie în această afacere. Sullivan & Cromwell nu a răspuns la o solicitare de comentarii până în acest moment.

În ceea ce privește România și băncile de la noi, pare că nu există astfel de probleme.

Nu sunt probleme la Banca Transilvania sau cel puțin nu s-a raportat nimic în acest sens și nici nu există suspiciuni că ceva ar fi în neregulă.