Atenție! Suntem otrăviți cu brânză cu fecale! Cum vă dați seama că produsul este unul care vă crea probleme în organism

23 dec. 2019
Atenție! Suntem otrăviți cu brânză cu fecale! Cum vă dați seama că produsul este unul care vă crea probleme în organism

Febra cumpărăturilor de sărbători a cuprins toată România, iar în piețe și în magazine toată lumea încearcă să vândă cât mai mult. Trebuie să aveți grijă ce cumpărați ca să nu fiți păcăliți și, mai ales, să nu aduceți acasă alimente care vă pot face rău. 

Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat, într-o postare pe Facebook, cum să recunoști o brânză adevărată, făcută din lapte și nu din grăsimi vegetale. Fostul demnitar explică şi care sunt aspectele de care trebuie să ţinem cont când cumpărăm brânză.

Cand cumpărăm brânza trebuie sa fim atenți la următoarele:

– culoare, cea de oaie nu este albă ca cea de vaca ci merge spre gălbuie caci laptele de oaie este mai gras decat cel de vaca;

– brânza din lapte are orificii de aer in interior si nu are consistentă laptelui;

– pusă la descărcat brânza din grăsimi vegetale se înmoaie cea din lapte isi menține fermitatea; – la fierbere brânza din lapte nu trebuie sa se dizolve;

– prețul, din 7-10 litri de lapte de vaca se obține un kg de brânza , la prețul de 1,5 lei/ litru rezulta ca prețul poate fi cuprins intre 10 si 15 lei/ kg brânza de vaca, un preț mai mic indica faptul ca ceva nu este in regula.

Revenind, fecalele( căcăreze) introduse in lapte nu duce decat la denaturarea produsului si la apariția gustului de bălegar! O brânza de calitate, din lapte ,frecata intre degete se transforma in crema, brânza din lapte este onctuoasa! Cei care vând in spatii autorizate sunt controlați! Produsele romanesti autorizate sunt produse cu o calitate excepțională,” a declarat Daniel Botănoiu.

Opt sute de kilograme de brânză, confiscată de inspectori

Pentru că tot vorbim de brânză neconformă, în Ialomița au fost confiscate opt sute de kilograme de brânză, în urma unor controale desfăşurate la 8 economici ce desfaşoară activităţi de procesare lapte şi produse lactate, depozitare alimente şi vânzare cu amănuntul.

“De asemenea, a fost dispusă suspendarea temporară a activităţii pentru o unitate. Analizând informaţiile privind trasabilitatea produselor, caracteristicile organoleptice şi preţul la care unele produse erau oferite spre comercializarea, s-a decis recoltarea unor probe în vederea efectuarii analizelor de laborator pentru stabilirea speciei de provenienţă a laptelui pe baza profilului lipidic.

Buletinele de analiză emise de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti au oferit rezultate ce indică faptul că doi producători care comercializează produse obţinute din amestec de lapte de vacă şi lapte de oaie ca fiind fabricate exclusiv din lapte de oaie”, a anunţat DSVSA Ialomiţa.