Nu mai ascultați acest cântec la volan! Ce efect are asupra șoferilor

22 sept. 2019
Nu mai ascultați acest cântec la volan! Ce efect are asupra șoferilor

Pericol pentru șoferii care ascultă aceste cântece la volan. Aceste melodii au efecte neașteptate asupra conducătorilor auto, susțin cercetătorii, în urma unui studiu.

Șoferii sunt afectați de melodiile care au un ritm mai mare de 120 de bătăi pe minut, precum „Born to Run” al lui Bruce Springsteen și „American Idiot” al formației Green Day. Potrivit unui studiu, aceste melodii îi fac pe conducători să șofeze imprudent.

Potrivit dailymail.co.uk, cei care ascultă piese cu un ritm alert conduc haotic. Sunt afectați de cântecele care depășesc 120 de bătăi pe minut. Acestea au cel mai mare impact negativ asupra șoferilor, arată studiul. Cea mai periculoasă piesă, cu 189 de bătăi pe minut, este piesa „American Idiot” a formației Green Day. Aceasta a fost poziționată pe primul loc în lista celor mai periculoase cântece.

Cea mai puțin periculoasă este melodia „Stairway to Heaven” a trupei Led Zeppelin.

Cei care au participat la acest studiu au șofat pe o autostradă cu șase benzi, folosind un simulator de șofata. În același timp, ascultau și muzică. Rezultatele au arătat că melodiile care au depășit 120 de bătăi pe minut au avut un impact negativ asupra conducătorilor. Ascultând astfel de melodii, participanții au condus imprudent, au realizat manevre periculoase și au accelerat.

Mai mult, aceștia au schimbat benzile de aproximativ 140 de ori, de două ori mai mult decât cei care nu ascultă muzică în timp ce șofează.

La polul opus, melodiile mai puțin ritmate au calmat conducătorii. Qiang Zeng, de la South China University of Technology, a declarat că „descoperirea este importantă pentru dezvoltarea unor strategii de educare a șoferilor”.