Persoanele care suferă de diabet trebuie să respecte un regim strict de alimentație pentru a ține boala sub control, însă puțini știu care sunt alimentele interzise și ce rău pot face organismului.
Fructele sunt într-adevăr sănătoase, însă nu pentru oricine. Când vine vorba de diabet, persoanele care suferă de această afecțiune trebuie să evite neapărat aceste fructe. În caz contrar, probleme de sănătate se pot agrava.
Medicul Denisa Zaharia a vorbit despre diabet, dar și despre importanța alimentației în rândul persoanelor care suferă de această boală. Potrivit specialistului, există alimente contraindicate, iar diabeticii trebuie să țină cont neapărat de acest lucru.
În cazul în care nu știai, diabetul este o afecțiune complexă care se manifestă diferit, în funcție de personă și de organismul acesteia. Cei care suferă de această boală sunt nevoiți să fie atenți la meniul zilnic, dar și la activitățile pe care le fac.
Există alimente contraindicate și de asemenea, alimente care trebuie consumate într-un mod moderat. De asemenea, anumite fructe pot deveni un adevărat pericol atunci când sunt consumate de diabetici.
Un fruct interzis diabeticilor este banana. Deși este bogată în fibre, dar și alte vitamine esențiale, ele conțin și trei zaharuri naturale. În cazul persoanelor care nu suferă de diabet, banana poate înlocui ceva dulce, însă dacă suferi de diabet, ea poate deveni un adevărat pericol.
”Bananele sunt bogate în fibre, potasiu şi magneziu şi conţin trei zaharuri naturale – glucoză, fructoză şi zaharoză – ele constituie o alternativă perfect sănătoasă la dulciurile din comerţ, care sunt pline de aditivi chimici şi zahăr. Fructele proaspete şi coapte pot regla nivelul de magneziu din corp, favorizând o recuperare rapidă după eforturi fizice sau mentale.
Sunt consumate cu precădere de către sportivii de performanţă, în caz de efort fizic susţinut”, explică medicul de familie”, a explicat medicul, pentru Adevărul.
Deși la prima vedere nu pare un mare pericol, consumul unei banane poate duce la creșterea nivelului de potasiu din sânge, atrage aenția medicul. Ce înseamnă prea mult potasiu? Ei bine, potrivit specialistului, acesta poate fi dăunător pentru rinichi, iar în cazul în care o persoană are probleme cu eliminarea excesului de potasiu din sânge, situația se poate agrava, iar în final poate deveni fatală.
”Medicamentele beta-blocante prescrise pentru boli de inima pot provoca creşterea nivelurilor de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu ar trebui consumate cu moderaţie atunci când se iau beta-blocante. Prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali.
În cazul în care rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina excesul de potasiu din sânge, consumul de potasiu în exces ar putea fi fatal”, adaugă Denisa Zaharia.