Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ravagii în organism

10 apr. 2021
Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ravagii în organism

Iaurtul, brânza, laptele – într-un cuvânt lactatele aduc multe beneficii organismului. Sunt cea mai bună sursă de calciu pentru organism și aduc multe proteine. Se digeră foarte bine, cu mențiunea că laptele, de la o anumită vârstă începe să nu mai fie la fel de bine tolerat ca în adolescență.

Din punct de vedere proteic, un litru de lapte sau 90 g de brânză sunt la fel ca 100 g carne sau două ouă. Un beneficiu important al produselor lactate fermentate, cum este cazul iaurtului îl reprezintă aportul de probiotice, care echilibrează flora intestinală. În plus, studiile din ultimii ani au arătat că ajută și la creșterea imunității.

Probioticele ajută la tratarea afecţiunilor digestive, în special cele legate de iritabilitatea colonului. Trebuie menționat că sunt și persoane care pot manifesta intoleranță la lactoză și atunci nu pot consuma nici lapte, nici iaurt, nici brânză și nici alte produse care conțin lapte. Totul depinde de cantitatea de lactoză pe care o digeră. Uneori un pahar cu lapte poate fi bine tolerat, dar două deja cauzează probleme.

Nu mâncați lapte, brânză sau iaurt dacă luați tetraciclină

În ciuda multiplelor beneficii pe care le aduc lactate corpului, medicii avertizează că acestea trebuie evitate în perioada în care luați anumite antibiotice, cum este cazul tetraciclinelor.

Combinate cu ionii metalelor grele cum ar fi calciul sau magneziul aceste tetracicline formează chelaţi neabsorbabili, care le reduc drastic eficiența. Iar acest lucru înseamnă că organismul nu va răspunde la tratament, iar boala va evolua.

Medicii recomandă evitarea pe cât posibil a combinațiilor tetraciclinele cu iaurt, lapte, brînză, medicamente antiacide sau cu produse pe bază de fier.

Dacă totuși doriți neapărat să consumați produse lactate când luați acest antibiotic, deși nu este deloc indicat, lăsați măcar o pauză de două ore între administrarea tetraciclinei și produsul lactat.