O nouă bancă de top intră în faliment? Sunt probleme mari. Ce se întâmplă și cu Banca Transilvania și CEC Bank

21 apr. 2023
O nouă bancă de top intră în faliment? Sunt probleme mari. Ce se întâmplă și cu Banca Transilvania și CEC Bank

O nouă bancă importantă dă semne că lucrurile nu sunt în regulă, ceea ce i-a determinat pe oameni să se întrebe ce se întâmplă și cu băncile din România, mai precis cu Banca Transilvania și cu CEC Bank.

În ciuda faptului că a raportat profituri peste așteptări în primul trimestru, Bank of America (BofA) a anunțat marți că își va reduce numărul de angajați cu până la 4.000 de locuri de muncă până la sfârșitul lunii iunie. Această reducere reprezintă 2% din totalul forței de muncă, care a depășit 217.000 de angajați în primul trimestru. BofA a făcut angajări rapide în timpul pandemiei, pe măsură ce piața muncii s-a încălzit, ceea ce a dus la o creștere de 4% a numărului de angajați față de anul precedent, conform anunțului privind rezultatele.

BofA a declarat că a redus deja peste 1.000 de locuri de muncă în prima jumătate a lunii aprilie și intenționează să elimine alte 3.000 de locuri de muncă până la sfârșitul trimestrului. De asemenea, banca a declarat că nu va înlocui personalul care părăsește compania, iar cea mai mare parte a reducerilor va proveni din astfel de plecări, scrie zf.ro.

Ce se întâmplă cu Banca Transilvania și cu CEC Bank?

În timpul conferinței telefonice privind rezultatele băncii, directorul general Brian Moynihan a precizat că reducerile de personal au fost determinate de răcirea pieței muncii și nu trebuie interpretate ca un semn de pregătire pentru o încetinire economică. Moynihan a explicat că, deși banca și-a suplimentat forța de muncă din cauza concurenței acerbe pentru talente pe Wall Street și în alte părți, ratele de uzură au scăzut semnificativ în ultimele luni, ceea ce a dus la o revizuire a efectivelor.

Moynihan le-a spus analiștilor prezenți la convorbire că, deși a fost prezisă o recesiune în a doua jumătate a anului, banca nu a observat o scădere a activității consumatorilor care să indice o încetinire. El a adăugat că totul indica o recesiune ușoară, dar rezultatul real rămâne de văzut.

Anunțul privind reducerea locurilor de muncă a fost făcut în paralel cu rezultatele BofA din primul trimestru, care au arătat o creștere cu 15% a profitului față de anul precedent, în valoare de 8,2 miliarde de dolari sau 94 de cenți pe acțiune. În ciuda previziunilor privind scăderea profiturilor din cauza consecințelor prăbușirii Silicon Valley Bank, rezultatele BofA au depășit așteptările analiștilor.

În ceea ce privește România, lucrurile evoluează normal. Momentan nu s-a pus problema reducerii numărului de angajați, așa că totul rămâne în parametri normali la Banca Transilvania și la CEC Bank.