Pericolul din acest tip de carne! La ce trebuie să fim atenţi atunci când o cumpărăm

09 apr. 2020
Pericolul din acest tip de carne! La ce trebuie să fim atenţi atunci când o cumpărăm
12075136 - saddle of lamb stuffed with mushrooms and spinach on a dish

Mai sunt câteva zile până la Paşte, şi febra mâncărurilor tradiţionale a început, pe primul loc situându-se carnea de miel. Numeroase bucate tradiţionale, printre care drobul, ciorba de miel sau stufatul au nevoie obligatorie de acest ingredient. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că există mai multe lucruri la care trebuie să fim atenţi atunci când o cumpărăm sau o consumăm. La ce detalii trebuie să avem mare grijă.

Carnea de miel, pericol pentru anumite persoane

Cu toate că anul acesta Paştele va fi făcut în izolare, departe de familie şi prieteni, de pe mesele românilor nu poate lipsi carnea de miel, preparată în fel şi fel de reţete. Cu toate acestea, este bine de ştiut de la început greutatea animalului înainte de sacrificare. Dacă mielul este prea tânăr, carnea lui va fi bogată în purine, adică cristale de acid uric ce se depun pe articulaţii sau rinichi, şi îngreunează digestia şi, în timp, duc la apariţia unor boli grave precum gută sau afecţiunile renale.

Acesta este motivul pentru care se preferă şi sunt mai sănătoşi mieii care au o greutate de 10-15 kg (vii), deoarece carnea va fi mai puţin indigestă. Mare atenţie, copii şi cei în vârstă ar trebui să consume cu grijă acest tip de carne întrucât poate provoca alergii, iar grăsimile săturate (colesterolul) din componenţa să favorizează depunerea lor pe artere, îngroşându-le şi favorizând astfel apariţia bolilor cardiovasculare. Alte persoane cu grad de risc sunt cele cu probleme hepatice, renale, cu pancreasul, HTA, hipercolesterolemie, trigliceride crescute şi cei obezi.

Un alt aspect important este legat de modul în care se prepară, pentru a ne bucura din plin atât de gustul bun, cât şi de nutrienţii din componenţa acestui tip de carne. Nu în ultimul rând, există o atenţionare pentru cei care au ţinut post, să nu exagereze cu mâncarea în ziua de Paşte.

Proprietăţi nutritive ale cărnii de miel

Dacă mielul a fost crscut bio, carnea lui va avea un conţinut bogat în Omega 3 şi CLA (Omega 6). De asemenea, aceasta reprezintă o importantă sursă de niacină şi de vitamine din complexul B-urilor: B1, B2, B6, B9, Biotină, B5, B12 şi colină, vitamine extrem de importante pentru un metabolism sănătos şi pentru a scădea riscul bolilor cardiovasculare.

Cum se prepară corect carnea de miel

Dacă este gătită corespunzătăr, carnea de miel poate să nu fie periculoasă. Astfel, modalitatea cea mai corectă de preparare a acestui tip de carne este fierberea şi gătirea la temperatură scăzută. De exemplu, atunci când se prepară o ciorbă din carne de miel este indicat ca această carne să se adauge după ce apă a dat în clocot pentru a nu se pierde proprietăţile nutritive în apă. Iar atunci când se consumă sub formă de fripturi, mielul trebuie ţinut 24 de ore înainte de preparare într-un baiţ de oţet sau vin, apă şi condimente pentru că această să fie mai fragedă şi uşor digerabilă.