Polonia lovește puternic în Ucraina! Este răsturnare totală de situație. Tensiunile sunt la cote maxime. Ce s-a întâmplat

30 mart. 2023
Polonia lovește puternic în Ucraina! Este răsturnare totală de situație. Tensiunile sunt la cote maxime. Ce s-a întâmplat
pixabay.com

Polonia dă vești proaste Ucrainei, după ce țara nu a fost de acord cu un aspect important în ceea ce privește cerealele ucrainene.

Miercuri, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că Polonia dorește ca Uniunea Europeană să utilizeze toate măsurile disponibile pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața UE.

Afluxul de cereale din Ucraina provoacă o nemulțumire tot mai mare în zonele rurale, ceea ce reprezintă o preocupare semnificativă pentru partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) în acest an electoral, având în vedere că baza sa electorală conservatoare se află preponderent în regiunile rurale și în orașele mici.

Morawiecki a declarat: „Insistăm să utilizăm toate instrumentele de reglementare – cum ar fi cotele, tarifele – care ar restricționa sau ar împiedica importul de cereale ucrainene în Polonia”.

De asemenea, el a declarat că a colaborat cu liderii mai multor țări vecine Ucrainei pentru a-i scrie președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a solicita măsuri.

După ce invazia rusă de anul trecut a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume, Ucraina a fost nevoită să folosească rute de transport alternative prin țări din UE precum Polonia și România.

Polonia nu este de acord cu cantitățile mari de cereale ucrainene care sunt mai ieftine

Cu toate acestea, din cauza problemelor logistice, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele din UE, rămân în Europa Centrală, ceea ce determină scăderea prețurilor și a vânzărilor pentru fermierii locali.

Înaintea viitoarelor discuții cu guvernul, Michal Kolodziejczak, fondatorul asociației Agrounia, a declarat că fermierii au nevoie de cel puțin 6 miliarde de zloți (1,39 miliarde de dolari) pentru a-și acoperi pierderile, argumentând că „se datorează bani pentru fiecare hectar de culturi de cereale”.

Această cifră este de zece ori mai mare decât programul de ajutor de 600 de milioane de zloți aprobat luni de Comisia Europeană, despre care guvernul polonez susține că va contribui la compensarea fermierilor pentru pierderile lor.

Kolodziejczak a promis, de asemenea, că nu va părăsi discuțiile până când nu se vor găsi soluții bune, adăugând că poliția va trebui să îl scoată cu forța.