Raiffeisen Bank a venit cu un anunț foarte important pentru clienții săi. Ei trebuie să știe despre ultima decizie luată de instituția bancară.
Potrivit a trei surse citate de publicația britanică Financial Times, Raiffeisen Bank încearcă să convertească profituri în valoare de 400 de milioane de euro, care sunt în prezent blocate în Rusia, în numerar înghețat deținut de Sberbank în Europa. Această mișcare face parte din strategia creditorului austriac de a-și diminua expunerea la piața rusă.
Potrivit a trei persoane care au fost implicate în negocieri, un acord de schimb a fost propus la o reuniune recentă a consiliului de administrație al Raiffeisen. Tranzacția ar presupune ca filiala rusă a Raiffeisen să transfere ruble către Sberbank, dar, din cauza controalelor de capital impuse de Kremlin, fondurile nu pot fi scoase din Rusia. Miercuri, prețul acțiunilor Raiffeisen, alături de multe alte bănci europene, a înregistrat o scădere bruscă de 6% ca răspuns la problemele apărute la banca elvețiană Credit Suisse. Raiffeisen este prezentă și în România.
„Consideraţi acest lucru ca fiind echivalentul financiar al unui schimb de prizonieri din războiul rece”, a spus una dintre surse.
Această soluție inovatoare ar putea stârni întrebări din partea factorilor de decizie politică și a politicienilor din Occident, deoarece ar permite Sberbank, care este cel mai mare creditor deținut de Kremlin în Rusia, să recupereze o parte din fondurile europene înghețate. În cazul în care se ajunge la un acord, acesta ar trebui să fie autorizat de autoritățile de reglementare de la Bruxelles, Washington și Moscova.
Potrivit unei persoane care are legături cu Sberbank, finalizarea tranzacției va fi probabil dificilă din cauza procesului complicat de obținere a autorizației din partea autorităților americane și europene.
„Ei transferă numerar către o entitate sancţionată”, a spus acesta, potrivit zf.ro.
Banca austriacă explorează diverse posibilități de a-și reduce implicarea în Rusia, urmărind să se asigure că orice măsuri luate se aliniază cu reglementările referitoare la sancțiuni.
Raiffeisen exemplifică situația dificilă cu care se confruntă numeroase entități străine care au activități comerciale în Rusia după ce Vladimir Putin a preluat complet controlul asupra Ucrainei în ultimul an. Instituția, cu sediul central la Viena, este cel mai mare creditor occidental din Rusia în funcție de active și a obținut profituri fără precedent în țară în cursul anului trecut.
Conform propunerii, rublele ar urma să fie transferate de la sucursala Raiffeisen din Rusia la Sberbank din Moscova. În schimb, suma corespunzătoare de euro, deținută în conturi escrow aparținând fostei subsidiare europene a Sberbank, aflată în prezent în lichidare, ar urma să fie transferată către Raiffeisen din Viena.
Persoanele fizice au subliniat că tranzacția propusă nu ar implica transferul de fonduri peste granițe internaționale sau de valute străine în Rusia, asigurând astfel conformitatea cu reglementările privind sancțiunile. Cu toate acestea, Financial Times notează că desfășurarea de afaceri cu Sberbank în Europa este interzisă.
Falter, o revistă austriacă, a fost prima care a relatat despre schimbul propus cu Raiffeisen.
Potrivit surselor, consultanții care au lucrat la acest plan, elaborat de Ithuba Capital, o firmă de consultanță cu sediul la Viena, fondată de Willi Hemetsberger, fostul șef al piețelor UniCredit, consideră că acesta ar putea oferi un cadru pentru alte companii occidentale care doresc să se retragă din Rusia. Ithuba a refuzat să comenteze pe această temă.
Spre sfârșitul anului trecut, Kremlinul a pus în aplicare reglementări stricte pentru firmele occidentale care încă își desfășoară activitatea în jurisdicția sa, făcând imposibilă vânzarea filialelor lor fără consimțământ și interzicând repatrierea veniturilor din anumite sectoare vitale din cadrul națiunii.
Directorii Raiffeisen au transmis că sunt nemulțumiți de situația în care se află. Cu toate acestea, alți lideri de la companii occidentale au fost mai direcți în poziția lor. Directorul general al Philip Morris a declarat luna trecută pentru Financial Times că ar prefera să își păstreze afacerea din Rusia fără obligații față de acționari decât să o vândă la un preț scăzut din cauza presiunilor politice.
Sberbank nu a făcut niciun comentariu în acest sens.
În ultimele câteva luni, operațiunile europene ale Sberbank au fost în curs de lichidare, cea mai mare parte a portofoliului de credite fiind vândută concurenților europeni. Veniturile obținute din aceste vânzări, împreună cu activele rezultate din lichidarea altor activități comerciale, sunt în prezent deținute într-un holding moștenit din Viena, cu o valoare estimată de până la 400 de milioane de euro.