Românii care pot primi câte 250 de euro de la stat. Au voie să-și cumpere calculator cu el. Anunț de ultimă oră

de:
03 apr. 2023
Românii care pot primi câte 250 de euro de la stat. Au voie să-și cumpere calculator cu el. Anunț de ultimă oră

Românii pot să primească 250 de euro de persoană de la stat. Cine beneficiază însă de un astfel de avantaj și ce poate să facă cu banii? Poate ați mai auzit de un astfel de program. 

Există o propunere legislativă care vizează modificarea Legii 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, în sensul modificării condițiilor de eligibilitate și a altor reguli ce privesc programul Euro 200.

Practic, suma ar urma să crească la 250 de euro. Cu acești bani, românii își pot achiziționa calculatoare noi. Se schimbă însă și alte reguli pe care beneficiarii trebuie șale cunoască.

Pe lângă faptul că acest ajutor crește la 250 de euro, sunt unele persoane care nu mai pot să îl primească. Concret, propunerea legislativă spune că ajutorul pentru calculatoare noi poate fi primit doar de  elevii sau studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani.

Aceștia trebuie să provină din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național (în momentul de față, vorbim despre un prag de 1.500 de lei).

Cine primește 250 de euro de la stat

De asemenea, de acest ajutor mai pot să beneficieze și elevii orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevii abandonați de părinți și pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială.

Printre altele, beneficiari mai sunt și  elevii care au deficiențe/ afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului (structurate potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 1.306/2016), conform actului normativ.

Trebuie menționat că, ultimele modificări legislative mai arată și că plafonul de 1.500 de lei se va indexa anual, prin hotărâre a Guvernului. Acest lucru va fi făcut în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum și nu va putea fi mai mic de jumătate din salariul minim brut.