Se închide Banca Transilvania? Greșeala imensă făcută de reprezentanții băncii. Ce se întâmplă cu conturile clienților. Autoritățile au intervenit în forță

de:
22 apr. 2023
Se închide Banca Transilvania? Greșeala imensă făcută de reprezentanții băncii. Ce se întâmplă cu conturile clienților. Autoritățile au intervenit în forță

Dispare Banca Transilvania? Reprezentanții băncii au făcut o greșeală enormă care aduce repercusiuni pe măsură. Ce trebuie să știe clienții? 

Nu vă faceți griji. Banca Transilvania nu dispare, însă este sancționată după o greșeală majoră făcută. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal  a amendat banca după ce aceasta a lăsat o rudă a unui client să îi folosească contul bancar prin intermediul aplicației de mobile banking.

Vorbim despre o amendă de 2.000 de euro primită de Banca Transilvania pentru încălcarea regulamentului GDPR. A cui este, de fapt, vina și ce greșeală a făcut banca?

Autoritatea scrie că un client a solicitat băncii să elibereze un card pe numele unei rude, cu posibilitatea accesării de către acesta doar a contului în EURO. În momentul în care cardul era ridicat, atât clientul, cât și persoana care avea drept de operare pe contul în euro utilizau o anumită aplicație de Internet Mobile Banking a Băncii Transilvania care permitea restricționarea vizualizării unor conturi.

Greșeala făcută de Banca Transilvania

Clientul și-a dat evident acordul, însă doar pentru vizualizare contului n euro. Totuși, după activarea serviciului Internet Mobile Banking pentru utilizarea noii aplicații, ruda clientului a putut accesa neautorizat toate conturile titularului.

Mai departe, s-a constat că Banca Transilvania nu a făcut o dovadă că, la momentul utilizării datelor clientului său, a furnizat acestuia, într-o formă concisă, transparentă, inteligibilă și ușor accesibilă.

De asemenea, nu au fost furnizate nici informații privind destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, astfel cum prevede art. 13 alin. (1) lit. e) coroborat cu art. 12 din Regulamentul (UE) 2016/679, arată Wall-street.ro.

Astfel, spune Autoritatea, operatorul nu a făcut dovada informării clientului cu privire la faptul că, în cadrul noii aplicații, datele bancare aferente tuturor conturilor sale, urmau să fie dezvăluite către persoana desemnată, deci ruda acestei.

Dincolo de amendă, Banca Transilvania este nevoită să ia și o serie de măsuri astfel încât o astfel de situație să nu se mai poată repeta.