Se închide BCR! Banca Transilvania este implicată și ea. Mișcare de ultimă oră pe piața bancară. Toți clienții cu conturi la cele două bănci trebuie să știe

01 apr. 2023
Se închide BCR! Banca Transilvania este implicată și ea. Mișcare de ultimă oră pe piața bancară. Toți clienții cu conturi la cele două bănci trebuie să știe

Cei care au conturi la BCR sau la Banca Transilvania trebuie să știe cele mai recente mișcări ale celor două bănci.

S-a constatat că grupul de active deținute în vederea vânzării, care include active în valoare de 753,8 milioane de lei și datorii asociate acestora în valoare de 568,5 milioane de lei, are o valoare justă mai mică decât valoarea contabilă netă.

În consecință, o sumă de 111 milioane de lei a fost alocată activelor nefinanciare care fac obiectul cerințelor de evaluare prevăzute de IFRS 5, rezultând o pierdere din depreciere de 11,4 milioane de lei, în timp ce restul de 99,6 milioane de lei a fost recunoscut ca provizion, conform BCR.

Tranzacția de vânzare a acțiunilor BCR Chișinău către Victoriabank, o bancă de top din Republica Moldova controlată de Banca Transilvania și BERD, se preconizează a fi finalizată în S2/2023, după obținerea aprobărilor necesare.

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piața locală, a decis să își vândă subsidiara din Republica Moldova și să se concentreze exclusiv pe dezvoltarea afacerii sale din România, scrie zf.ro.

Profitul net a crescut considerabil anul trecut

În 2022, BCR Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a profitului net la 131 milioane de lei moldovenești (echivalentul a 32,7 milioane de lei), datorită îmbunătățirii rezultatului operațional, față de un profit de doar 0,5 milioane de lei în 2021.

Potrivit datelor furnizate de BCR, portofoliul de credite al băncii a crescut cu 9,4% în 2022 față de anul precedent, segmentul IMM-urilor deținând ponderea majoritară, de 54,1%. De asemenea, segmentul IMM a înregistrat o creștere de 8,3% în 2022. BCR Chișinău deservește în prezent peste 13.000 de clienți activi și operează patru unități, dintre care două în Chișinău și câte una în Cahul și Bălți, cu un total de 110 angajați.

”BCR Chişinău este o bancă solidă şi performantă, un model de bună guvernanţă cu servicii şi produse de calitate, care aduc valoare adăugată clienţilor. Toate acestea vin din efortul şi dedicarea unei echipe de oameni extraordinari. Pentru BCR, această decizie ţine de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părţile interesate – colegi, clienţi şi parteneri -, preluarea BCR Chişinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate şi sinergii comerciale. În perioada imediat următoare, prioritatea noastră, alături de parteneri, este să asigurăm o tranziţie cât mai simplă pentru clienţi şi colegi“, spune Sergiu Manea, CEO al BCR şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR Chişinău.