Se interzic complet centralele de apartament! Decizie este luată la nivel de UE! De când se aplică legea și ce se întâmplă cu cei care le au deja

30 apr. 2023
Se interzic complet centralele de apartament! Decizie este luată la nivel de UE! De când se aplică legea și ce se întâmplă cu cei care le au deja

Centralele de apartament se interzic complet! O decizie în acest sens se va lua pe 27 aprilie de către Comisia Europeană.

Pe 27 aprilie, Comisia Europeană va organiza un forum consultativ la Bruxelles pentru a discuta soarta centralelor de apartament pe gaz, inclusiv termenul limită pentru vânzarea acestora în cadrul Uniunii Europene, care s-ar aplica și României. Aceasta este ultima consultare la care participă statele membre și părțile interesate din sectorul privat cu privire la revizuirea normelor legate de centralele termice individuale și de alte sisteme de încălzire, cum ar fi cazanele electrice.

Deși discuțiile nu sunt publice în prezent, informațiile care au scăpat și obiectivele de neutralitate climatică ale Comisiei permit conturarea unei schițe a principalelor decizii care urmează să fie luate în această privință la Bruxelles, scrie wall-street.ro.

Forumul are ca scop revizuirea normelor privind centralele termice individuale și alte sisteme de încălzire, inclusiv cazanele electrice. Deși discuțiile nu sunt publice, informațiile care au scăpat și obiectivele de neutralitate climatică ale Comisiei sugerează că vânzarea de sisteme de încălzire a apartamentelor, de cazane și de alte sisteme de încălzire bazate exclusiv pe combustibili fosili ar putea fi interzisă începând cu 2029, dacă acestea nu ating pragul de eficiență de 115%, care în prezent nu poate fi atins cu tehnologiile actuale.

Aceasta ar fi, de fapt, o interdicție completă, deși sistemele hibride care utilizează o combinație între un cazan cu condensare și o pompă de căldură nu ar fi afectate. De asemenea, sistemele de încălzire pe gaz deja instalate nu ar fi interzise, dar, în cazul în care acestea se defectează, ar trebui înlocuite cu un alt tip de sistem de încălzire.

Când se vor interzice centralele de apartament?

Calendarul pentru interzicerea vânzării centralelor de apartament nu a fost stabilit definitiv. ONG-urile de mediu pledează pentru un termen mai devreme, cum ar fi 2027 sau chiar 2025. Cu toate acestea, Comisia Europeană este mai înclinată spre 2029, eventual la 1 ianuarie sau 1 septembrie. În plus, vor exista reglementări actualizate privind etichetele energetice pentru sistemele de încălzire, inclusiv centralele termice, boilerele, radiatoarele și caloriferele, începând fie din 2025, fie din 2026.

Interzicerea centralelor de apartament s-a lovit deja de opoziția asociațiilor de producători de astfel de echipamente din Italia, care susțin că aceasta distorsionează piața și nu se aliniază cu Directiva privind performanța energetică a clădirilor aprobată de Parlamentul European în urmă cu un an.

”Interdicțiile nu cont de posibilitatea dezvoltării de noi tehnologii și, mai ales, de specificul statelor membre”, spun ei.

În prezent, gazul natural este principalul combustibil fosil utilizat pentru încălzirea spațiilor în sectorul rezidențial din UE, reprezentând aproximativ 42% din consumul de energie, urmat de petrol, cu 14%, și de cărbune, cu doar 3%. Deși nu sunt disponibile în prezent cifre privind numărul de sisteme de încălzire a apartamentelor pe gaz în UE, datele din ultimii zece ani sugerează că 89 de milioane de gospodării din Europa au utilizat astfel de sisteme, iar alte 53 de milioane au folosit sisteme de încălzire instantanee „cu o singură priză”.

În România, dintr-un total de 8,5 milioane de locuințe, doar 1,2 milioane sunt conectate la sisteme de încălzire centrală, care în mare parte se bazează încă pe gazele naturale. Aproximativ 2,5 milioane de locuințe folosesc gazul natural direct pentru încălzire, majoritatea folosind încălzirea centrală, dar un sfert de milion folosind sobe pe gaz mai puțin eficiente. Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România, în principal din zonele rurale, folosesc sobe pe lemne sau cărbuni pentru încălzire, în timp ce un procent foarte mic utilizează păcură, motorină, GPL sau centrale electrice.