Se schimbă din nou prețurile la asigurările auto RCA. Sunt plafonate pe 6 luni. Ce sume trebuie să plătiți acum

10 apr. 2023
Se schimbă din nou prețurile la asigurările auto RCA. Sunt plafonate pe 6 luni. Ce sume trebuie să plătiți acum

Prețurile asigurărilor auto RCA se schimbă din nou. Săptămâna trecută, Guvernul a decis plafonarea lor pentru o perioadă de 6 luni.

În timpul ședinței de guvern de miercuri, a fost adoptată o decizie de a stabili o limită de preț pentru polițele RCA pentru o perioadă de șase luni. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că plafonarea va fi implementată doar dacă în același interval de timp vor fi introduse modificări legislative pentru a preveni probleme similare pe piața asigurărilor în viitor.

Potrivit proiectului propus de ASF, tarifele maxime pentru polițele RCA vor fi limitate la prețurile primelor proprii care erau în vigoare pentru fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023.

Plafonare asigurări auto RCA pentru următoarele șase luni

În cadrul ședinței, reprezentantul ASF, Cristian Rușu, a precizat că această hotărâre de guvern se referă la vânzarea polițelor RCA pentru următoarele șase luni, iar prețurile oferite asigurătorilor se vor baza pe tarifele de la sfârșitul lunii februarie 2023.

Potrivit lui Cristian Rușu, s-a convenit între toate părțile să se plafoneze comisioanele de distribuție la 8%, iar toți asigurătorii își vor baza calculele pe nivelul B0 pentru următoarele șase luni. Acest nivel de bază va fi ajustat în funcție de istoricul de daune și de comportamentul din anii următori, inclusiv pentru BAR (Biroul Asiguratorilor din România).

„Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, a declarat Cristian Rușu.