Se vinde Dedeman! Ce se întâmplă cu magazinele din întreaga țară. Decizie neașteptată luată de patronii miliardari, frații Pavăl

12 apr. 2023
Se vinde Dedeman! Ce se întâmplă cu magazinele din întreaga țară. Decizie neașteptată luată de patronii miliardari, frații Pavăl

Dedeman a luat o decizie importantă, iar acum toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu magazinele de bricolaj din țară.

Dedeman a fost de acord să vândă terenul Letea din Bacău către Prime Kapital, un dezvoltator imobiliar. Letea a fost în trecut cea mai mare fabrică de hârtie din Europa de Est, iar activele sale imobiliare de 342.000 de metri pătrați au fost achiziționate de Dedeman pentru 3,16 milioane de euro în 2019.

În luna ianuarie a acestui an, cele două companii au semnat o convenție de inalienabilitate, care interzice transferul sau grevarea imobilului până la 27 ianuarie 2025, scrie economica.net.

În luna martie, PK Marygold, înființată în toamna anului trecut, a depus documentația pentru obținerea autorizației de construire a unui centru comercial. În prezent, Prime Kapital efectuează un proces de due diligence pentru o parcelă de teren de peste 25 de hectare, care este cea mai mare dintre cele avute în vedere.

Recent, MAS RE, o companie sud-africană în care Prime Kapital Holdings Ltd și afiliații dețin o participație de 21,5%, a anunțat că și-a mărit portofoliul de terenuri în două orașe din județ. Cu toate acestea, compania nu a dezvăluit numele orașelor. Noile achiziții de terenuri includ un centru comercial de aproape 49.000 mp și unul mai mic de 13.200 mp, ambele fiind în prezent în curs de verificare prealabilă.

Pe terenul vândut de Dedeman a fost construită cea mai mare fabrică de hârtie

Terenul pe care acum frații Pavăl îl pregătesc pentru vânzare către Prime Kapital a fost cândva terenul pe care s-a aflat cea mai mare fabrică de hârtie, fiind, totodată, și una dintre cele mai vechi întreprinderi din România.

Înființată de guvernul condus de Ion C. Brătianu în 1878, fabrica de hârtie Letea din Bacău a fost una dintre cele mai vechi întreprinderi din România. Istoria sa este strâns legată de trecutul tumultuos al țării, marcat de diverse suișuri și coborâșuri. În ciuda închiderii fabricii, o parte din teren și din clădirile sale au rămas încă în picioare, oferind potențialul pentru o revigorare a acestei afaceri istorice.

Înființarea fabricii Letea a reprezentat o etapă importantă în drumul României spre crearea unei industrii naționale independente de importuri. Promovată de personalități influente, precum Mihail Kogălniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Hașdeu, A.D. Xenopol și premierul Ion. C. Brătianu, fabrica a devenit un actor de prim rang în istoria economică a țării pentru următorul secol.

Fiind cea mai mare fabrică de hârtie din Europa de Est, Letea a fost naționalizată după 1945 și a suferit schimbări semnificative în timpul perioadei comuniste. În urma privatizării din 2003, fabrica a devenit proprietatea fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu. Cu toate acestea, în 2011, a intrat în faliment și, după mai multe încercări eșuate de a vinde compania în ansamblul ei, administratorul judiciar Sierra Quadrant a decis să vândă activele pentru a găsi un investitor capabil să revigoreze platforma industrială.

În pofida istoriei sale tumultoase, fabrica de hârtie Letea continuă să fie un simbol al economiei românești, cu potențial pentru un nou capitol în istoria sa, cu o investiție potrivită.

În ceea ce privește magazinele Dedeman, acestea vor rămâne așa cum sunt în prezent.