Simona Halep, cea mai proastă veste posibilă! Cât timp va fi suspendată? Totul este neașteptat

04 mai 2023
Simona Halep, cea mai proastă veste posibilă! Cât timp va fi suspendată? Totul este neașteptat
Simona Halep a fost mult timp numărul 1 mondial

Simona Halep nu a scăpat de emoții în ceea ce privește dosarul de dopaj în care este implicată. Fosta campioană a României va afla la finalul lunii mai ce suspendare va primi, dar până atunci mulți specialiști spun că nu are șanse de scăpare.

Simona Halep este în așteptarea sentinței în scandalul de dopaj în care este implicată. Deși sunt destui care susțin că sportiva este nevinovată, există specialiști care sunt de părere că fosta numărul 1 WTA nu va scăpa de suspendarea minimă din cauză că argumentele sale nu sunt destul de puternice.

Una dintre persoanele care crede acest lucru este chiar directorul general al Agenției Naționale Antidoping din România, Gabriela Andreiașu. Ea spune că Simona Halep are ”șanse” foarte mari să primească o suspendare de patru ani, iar asta se traduce printr-o retragere din carieră, având în vedere că sportiva are deja 31 de ani.

”Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat.Nu ştiu să vă spun! Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie.

Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare. Substanţele nespecifice sunt acelea care cresc foarte mult performanţa şi care afectează sănătatea. Cu alte cuvinte, produc efecte secundare puternice, iar regimul sancţiunilor este mult mai drastic. Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte”, spune Gabriela Andreiașu.

Simona Halep este acuzată de dopaj cu substanța Roxadustat

Directorul general al Agenției Naționale Antidoping din România spune că o parte din vină pentru această situație o poartă și staff-ul Simonei Halep.

”Avea în echipa ei persoane care căutau agenţia pentru verificarea anumitor suplimente sau medicamente, care i se recomandau, după care a încetat această colaborare. Fiecare sportiv are dreptul să-şi identifice experţii cu care colaborează, persoanele care probabil că le sunt mai de încredere şi atunci fiecare răspunde pentru alegerile pe care le face. A colaborat la modul indirect cu noi, până acum un an şi jumătate, poate doi, înainte ca să apară cazul ei”, a mai spus Gabriela Andreiașu.

Fosta campioană va afla concret ce suspendare va primi pentru dopajul cu Roxadustat pe data de 28 mai, însă până atunci avocații săi au o misiune foarte grea în a obține o eventuală achitare, iar acest lucru se întâmplă din cauză că lipsa de intenție nu poate servi drept scuză.

”E poveste de adormit copiii (n.r. – ingerarea unui supliment contaminat). Niciun inspector WADA nu crede că cineva i-a deschis gura și i-a băgat EPO pe gură!”, a declarat și antrenorul Mihai Rusu.