Studiul care alarmează tot globul! Ce boli grave pot să apară la un an după infectarea cu COVID-19. Virusul face ravagii în organism mult timp

08 oct. 2021
Studiul care alarmează tot globul! Ce boli grave pot să apară la un an după infectarea cu COVID-19. Virusul face ravagii în organism mult timp
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Credeți că infectarea cu noul coronavirus nu lasă urmări? Ei bine, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut forme ușoare ale virusului se pot confrunta într-un an de la vindecare cu o boală care poate fi fatală.

Specialiștii au efectuat un nou studiu pentru a aflat ce se întâmplă în organism la un an după infectarea cu virusul ucigaș, iar rezultatele nu arată deloc prea bine. Studiul care urmează să fie publicat în revista Nature arată că la un an de la infectare pacienţii cu forme uşoare pot dezvolta insuficienţă miocardică şi cheaguri de sânge.

Îngrijorările sunt cu atât mai mari în condițiile în care bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces din lume, iar având în vedere multitudinea de persoane care au trecut peste boală, situația ar putea fi dezastruoasă.

”Efectele secundare ale COVID-19 sunt substanţiale”, a declarat Ziyad Al-Aly, director la centrul de epidemiologie Veteran Affairs Health Care System din Missouri, cel care a condus cercetarea.

Cât de mari sunt șansele unui atac de cord

Probabil vă întreabți ce probabilitate există ca una din zece persoane infectate și ulterior vindecate să sufere de boli ale inimii. Ei bine, specialiștii care au realizat studiul spune că pericolul este chiar în primele 12 luni de la infectare, iar șansele unui atac de cord, sau ale unui accident vascular cerebral sunt destul de mari, în funcție de modul în care boala a evoluat în cazul pacientului.

Infectarea cu COVID nu este singura care trebuie să sperie populația Cercetătorii mai spun că și restricțiile impuse au pus presiune pe inimă, generând stres.

Din cauza izolării sociale a problemelor financiare, a activității fizice limitate, dar și a schimbării rutinei zilnice, multe persoane se pot confrunta cu astfel de afecțiuni, deci mare atenție.