Țara în care sunt peste 500.000 de români uimește toată Europa: Vrea să arunce cu banii

19 feb. 2020
Țara în care sunt peste 500.000 de români uimește toată Europa: Vrea să arunce cu banii
Bani euro

Are atât de mulți bani încât este dispusă să arunce cu ei în populație, doar ca să crească economia. Nu, nu este o glumă. Este vorba despre Germania, care a anunțat că vrea să introducă o serie de stimulente, pentru ca țara să nu cadă în recesiune. 

Inițial, guvernul de la Berlin nu a încurajat foarte mult pomenile electorale, orice ar fi însemnat ele. Însă creşterea economică modestă înregistrată anul trecut de Germania, prima economie a blocului comunitar, precum şi îngrijorările cu privire la o nouă recesiune, alimentată de epidemia de coronavirus din China, au determinat autorităţile de la Berlin să îşi revizuiască punctul de vedere şi să renunţe la opoziţia exprimată până acum faţă de stimulentele fiscale.

Schimbarea atitudinii Germaniei a fost considerată un progres de ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, care a apreciat că cele 19 state membre din zona euro şi-au dat acordul pentru mai multe stimulente fiscale.

„Am făcut progrese majore. Pentru prima dată în ultimii ani cele 19 state din zona euro au spus că ar trebui să utilizăm stimulente fiscale”, a declarat Bruno Le Maire jurnaliştilor prezenţi la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe.

„Stimulentele monetare nu sunt suficiente. Stimulentele fiscale ar trebui să preia ştafeta dacă încetinirea economiei este mult prea pronunţată”, a mai spus Bruno Le Maire.

Germania produce mai mulți bani decât cheltuie 

În ciuda încetinirii ritmului de creştere în 2019, Germania a înregistrat un important surplus bugetar pe primele nouă luni ale anului trecut, arată datele publicate de Eurostat.

O revizuire a regulilor fiscale ale UE este în derulare şi ar urma să se finalizeze prin propuneri de modificări undeva la vară, deoarece aceste reguli sunt considerate mult prea complexe. De asemenea, mulţi observatori susţin că aceste reguli fiscale limitează creşterea economică.