Începând cu 1 septembrie, sistemul de pensii din România va trece printr-o transformare semnificativă, pe măsură ce recalcularea pensiilor va afecta aproape toți pensionarii.
Această recalculare are scopul de a elimina inechitățile din sistem, dar nu toți beneficiarii vor avea parte de creșteri ale veniturilor. În ciuda faptului că majoritatea pensionarilor vor primi pensii mai mari, există și excepții notabile care ar putea crea nemulțumiri.
Noua lege a pensiilor, implementată cu scopul de a asigura drepturi corecte celor care au contribuit mulți ani la sistem, introduce un cadru electronic de calcul, menit să unifice și să simplifice procesul. Deși recalcularea este văzută ca un pas pozitiv în direcția unui trai decent pentru pensionari, un segment semnificativ de aproximativ 1.500.000 de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie în plată. Aceștia, care au beneficiat în trecut de sporuri și condiții de muncă speciale, nu vor primi creșteri suplimentare, ceea ce poate genera nemulțumiri.
În mod particular, 1.000.000 de pensionari, care primesc în prezent indemnizația socială sau pensia minimă de 1.281 de lei, nu vor beneficia de o creștere. Aceștia sunt persoane care au muncit între 15 și 25 de ani și care nu au acumulat puncte bonus sau de stabilitate în sistemul de pensii. În plus, cei care au lucrat în condiții grele, sau în grupa I, nu vor primi majorări semnificative, din cauza numărului redus de ani lucrați.
Pentru cei nemulțumiți de rezultatele recalculării, există posibilitatea de a contesta valoarea pensiei în instanță, având la dispoziție un termen de 45 de zile. Totuși, având în vedere durata lungă a proceselor juridice, mulți pensionari ar putea fi descurajați să urmeze această cale. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a propus o soluție preliminară, sugerând ca pensionarii să depună o petiție de revizuire înainte de a ajunge în instanță, pentru a evita întârzierile și complicațiile ulterioare.
Recalcularea nu se va încheia la 1 septembrie. Un nou proces, denumit „mica recalculare”, va oferi unora dintre pensionari șansa de a-și crește veniturile, dar doar dacă pot furniza documente suplimentare care să ateste orele suplimentare lucrate înainte de anul 2001.
Problema majoră aici este că multe dintre aceste documente nu se mai află în arhivele statului, ci sunt gestionate de firme private. Aceste firme, profitând de situație, au cerut sume considerabile pentru eliberarea adeverințelor necesare, unele ajungând chiar la 3.000 de lei. Această practică este nu doar discutabilă, dar contravine și legislației în vigoare.
„Cred că nimeni dintre noi nu ne dorim să se ajungă în instanță și am convingerea că deciziile sunt corect calculate. Pe de altă parte, trebuie să admitem ca există poate și eroare umană, deci până la judecată, trebuie să existe o procedură prealabilă. Procesul recalculării va continua și după luna septembrie deoarece va începe „mica recalculare” prin care unii pensionari pot să își crească veniturile. Pentru asta ei trebuie să aducă adeverințe de la firmele sau instituțiile la care au lucrat pentru a dovedi anumite ore lucrate în plus. Acest lucru se întâmplă pentru persoanele care au muncit înainte de anul 2001″, a declarat Șeful Casei de Pensii.