Trei lucruri pe care trebuie să le faci neapărat când cumperi legume. Multă lume face aceste greșeli

de:
18 ian. 2021
Trei lucruri pe care trebuie să le faci neapărat când cumperi legume. Multă lume face aceste greșeli
Photo by ja ma on Unsplash

Fiecare persoană are ritmul ei atunci când face cumpărăturile, însă chiar dacă ești pe grabă, trebuie neapărat să faci aceste trei lucruri când cumperi legume. Multă lume face această greșeală și se trezește cu produse care nu sunt chiar atât de proaspete.

Legumele sunt eficiente doar atunci când sunt consumate proaspete. Studiile au demonstrat și ele de-a lungul timpului că la scurt timp după recoltare, legumele încep să-și piardă din valorile nutriționale, așa că, cu cât sunt consumate mai repede, cu atât e mai bine.

Ce înseamnă legume proaspete 

Puțini știu însă să facă diferența dintre legumele proaspete și legumele mult prea ”coapte”. În cazul în care nu știai până acum, prospețimea unei legume indică, de fapt, perioada de timp în care o legumă a fost recoltată, în timp ce nivelul de coacere arată maturitatea legumei.

În cazul legumelor importante în interiorul țării, lucrurile sunt mai simple, însă cele exotice, care sunt transportate pe dinstanțe lungi, sunt culese chiar înainte de a se coace complet. Trebuie știtu faptul că ele conțin mai puțini nutrienți, așa că cea mai bună alegere pentru o masă sănătoasă este achiziționarea de legume crescute local.

Cele trei lucruri pe care trebuie să le faci neapărat când cumperi legume 

Astfel, dacă îți dorești să cumperi doar legume proaspete, trebuie să faci neapărat aceste trei lucruri. Primul de pe listă este aspectul.

Dacă vei privi cu atenție, vei observa că unele legume au culori intense, pe când altele ar putea fi lovite, sau ar putea avea pete negre. Ei bine, trebuie să știi că toate loviturile și coaja afectată apar de cele mai multe ori în timpul recoltării, sau în timpul transportului.

Un alt lucru la care trebuie să fii atent sunt frunzele. Dacă frunzele sunt mai ofilite, leguma respectivă cu siguranță nu mai este proaspătă. Culoarea rămâne însă un factor important în decizie. Aspectul plăcut și intens îți va spune dacă leguma este proaspătă sau nu.

Mirosul este un alt lucru pe care trebuie să îl faci. Deși pare ciudat, este o modalitate sigură pentru a te asigura că achiziționezi ceva proaspăt, iar asta pentru că legumele eliberează o varietate largă de substanțe chimice.

Unele legume, în special cele din familia cruciferelor, cum ar fi varza au un miros ușor înțepător când sunt proaspete, iar odată cu învechirea lor, mirosul devine tot mai puternic, așa că ține cont de acest aspect.

Cel mai important lucru

Ultimul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să cumperi legume proaspete este să acorzi o atenție sporită texturii și fermității fructului sau legumei respective.

În cazul în care nu știai până acum, ardeii sau castraveții trebuie să fie fermi la atenție și nicidecum elastici. De cealaltă parte, roșiile sau salata verde trebuie să fie atât ferme cât și elastice atunci când sunt proaspete.

La cartofi și ceapă probabil știi deja că cele două legume trebuie să fie ferme, iar textura lor trebuie să fie una solidă. Cu cât legumele sunt mai moi, cu atât acestea sunt mai vechi, așa că mare atenție când mergi la magazin, toate aceste lucruri te vor ajuta foarte mult într-un stil de viață cât mai sănătos.