Vrei un creier mai tânăr? Iată ce fructe trebuie să consumi. Îți protejează mintea și îți dau o stare de bine

de:
08 feb. 2021
Vrei un creier mai tânăr? Iată ce fructe trebuie să consumi. Îți protejează mintea și îți dau o stare de bine
Fructele sunt bogate în vitamine și ajută digestia/ Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Nu putem să stopăm declinul mental care apare treptat odată cu înaintarea în vârstă, însă putem face anumite eforturi pentru a ne menține creierul sănătos pentru cât mai mult timp.

În cazul în care nu știai, anumite fructe pot întârzia îmbătrânirea creierului cu până la doi ani. Ele sunt bogate în vitamine și au și o serie de beneficii uimitoare asupra creierului tău, așa că nu ți-ar strica deloc să le adaugi în meniul tău zilnic.

Cele mai bune alimente pentru creier 

Căpșunile și afinele sunt primele în topul alimentelor care au grijă de creierul tău. Oamenii de știință de la spitalul Brigham şi de la Harvard Medical School au ajuns la concluzia că introducerea căpşunilor şi afinelor în alimentaţia zilncă duce la întârzierea semnificativă a declinului congnitiv.

Care este secretul acestor fructe simple? Ei bine, ele sunt bogate în flavonoizi, niște antioxidanți extrem de benefici pentru creierul tău. Ele sunt recunoscute pentru că mai pot reduce şi riscul unor boli de inimă, a diabetului şi chiar a cancerului, într-o anumită măsură.

Conform rezultatelor obținute în urma studiului pe 16.000 de femei care au fost monitorizate din 1976 până în 2001, cele care au mâncat mai multe afine şi căpşuni au înregistrat declin mental mult mai lent.

De cealaltă parte, femeile, care s-au oferit voluntar, au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare, iar în cazul celor care mâncau fructe de pădure, declinul mental a fost întârziat cu până la 2 ani şi jumătate.

Oricine le poate consuma

Elizabeth DeVore, coordonatorul cercetării, a confirmat și ea la rândul său dovezile privind impactul fructelor de pădurea asupra creierului.

“Acestea sunt primele dovezi epidemiologice că fructele de pădure pot încetini declinul cognitiv la femei. Descoperirile noastre sunt foarte importante în domeniul sănătăţii publice, întrucât creşterea aportului de fructe de pădure este o schimbare uşor de făcut în alimentaţia adulţilor”, a declarat Elizabeth DeVore, coordonatorul cercetării, citată de către jurnaliştii de la Daily Mail.

La rândul său, medicul Robert Graham le-a recomandat și el persoanelor care vor să aibe un creier sănătos să mănânce fructe de pădure. Printr-o simplă masă, creierul lor va fi protejat în fața bolilor neurodegenerative.

“Le recomand tuturor oamenilor, de orice vârstă, să mănânce cât mai multe fructe de pădure, căpşuni sau afine, pentru că reprezintă o modalitate simplă, hrănitoare şi delicioasă de a păstra sănătoase funcţiile creierului”, a declarat medicul Robert Graham, medic internist la New York Lenox Hill Hospital.