Ai cont la ING Bank, Banca Transilvania sau CEC Bank? Se fură banii de pe aceste carduri. Verifică acum aceste detalii. Este alertă de fraudă peste tot

de:
03 apr. 2023
Ai cont la ING Bank, Banca Transilvania sau CEC Bank? Se fură banii de pe aceste carduri. Verifică acum aceste detalii. Este alertă de fraudă peste tot

Ai cont la ING Bank, Banca Transilvania și CEC Bank, ori la alta bancă din România? Află că poți pierde sume mari din contul tău bancar, fără ca măcar să știi.

Șefii de la Investigații Criminale au lansat un avertisment public în rândul celor care au conturi deschise la ING Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, dar și alte bănci din România.

Atacatorii au dezvoltat o nouă metodă prin care clonează cardurile, pe care mai apoi le pot folosi. Clienții băncilor își dau seama de acest lucru de abia în momentul în care banii le dispar din cont.

Cristian Gheorghe, Direcția de Investigații Criminale spune că există nenumărați IT-iști care fac acest lucru, iar dispozitivul care clonează cardul e greu de detectat.

„Modele inventate, patentate ca să zicem așa, chiar și de infractorii de la noi. Avem IT-iști destul de buni, care își folosesc cunoștințele într-un mod să zicem ilicit. Device-urile respective sunt destul de greu de detectat”, a declarat Cristian Gheorghe, Direcția de Investigații Criminale.

Totodată, el a mai adăugat și că aceste dispozitiv vin atașate cu camere, astfel că poate fi observat ușor și codul PIN. De aici lucrurile devin mai simple pentru atacatori, adaugă expertul.

Ce trebuie să știi dacă ai card la ING Bank, Banca Transilvania sau CEC Bank

Unde sunt montate aceste aparte și ce trebuie să știm dacă avem bani la ING Bank, Banca Transilvania, CEC Bank sau altă bancă? Dacă până acum dispozitivele se regăseau doar în bancomate, iată că lucrurile au evoluat, iar acestea ajung să fie montate în benzinării, dar și în alte aparate unde se plătește cu cardul.

„Nu există bancomate pe care nu pot fi montate device-urile acestea. De obicei ele sunt create să se adapteze la orice sistem electronic de plată”, a declarat Cristian Gheorghe, Direcția de Investigații Criminale.

Pentru a nu risca să ne fie clonat cardul, specialiștii vin cu o recomandare. De asemenea, cei care se trezesc fără bani în cont sau observă tranzacții suspecte, ar fi bine să sune direct la bancă, să își blocheze cardul și să alerteze autoritățile.

„Este un mecanism de protecție foarte ușor pe care oricine îl poate folosi și anume tragi un pic să vezi dacă este într-adevăr fanta adevărată”, este recomandarea lui Silviu Stahie, expert în securitate informatică.