Ai cont sau card la ING Bank, CEC Bank, sau Banca Transilvania? Se schimbă totul. Anunț îngrijorător. Toți clienții trebuie să știe

de:
07 apr. 2023
Ai cont sau card la ING Bank, CEC Bank, sau Banca Transilvania? Se schimbă totul. Anunț îngrijorător. Toți clienții trebuie să știe

Dacă ai credit în lei, sau în euro, la ING Bank, CEC Bank, Banca Transilvania, ori altă bancă din România, ar fi bine să știi că există șanse să plătești rate lunare mult mai mari.

Cum este posibil acest lucru? În primul rând ce vom prezenta mai jos nu vizează direct ING Bank, CEC Bank, sau Banca Transilvania. Orice bancă vrea să tempereze inflația, iar majorarea dobânzilor este cheia.

Sau cel puțin asta o spune Irina Chițu, analist financiar. Potrivit acesteia, românii care au credite la bănci, fie în euro, fie în lei, vor ajunge să plătească rate mai mari. Asta după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință de la 3 la 3,5% pentru a tempera inflația.

Analistul reamintește și de IRCC, care a crescut în ultimul an și care de altfel va crește și începând cu 1 aprilie, ajungând la aproape 6%, după cum au calculat cei mai mulți economiști.

Ce rată plătești de la 1 aprilie dacă ai credit la ING Bank, CEC Bank, sau Banca Transilvania

Astfel, atât ratele urmează să fie afectate și ele începând cu 1 aprilie. Mulți români ar putea ajunge să plătească un procent mai mare decât s-ar fi gândit. Un exemplu dat de analist este rata unui credit de 50.000 de euro. Aceasta ar putea să fie majorată cu aproape 50 de lei, având în vedere modul în care IRCC continuă să crească.

Iar aceste lucruri ar putea fi aplicate indiferent de bancă, fie că vorbim despre ING Bank, CEC Bank, ori Banca Transilvania.

”Și în ceea ce privește IRCC-ul, ratele ar urma să crească deoarece de la 1 aprilie, valoarea acestui indice va crește la 5,98 la sută de la 5,71% cât este în prezent. În cazul unui credit de 50.000 de euro, rata aferentă ar urma să crească la aproape 2.100 de lei și să fie mai mare cu aproximativ 50 de lei în comparație cu rata actuală, calculată în baza valorii din prezent a IRCC”, consideră Irina Chițu, analist financiar citat de Știrile TVR.