Ai contract cu ENEL, Hidroelectrica sau E.ON? Se schimbă total facturile de la 1 aprilie. Ce trebuie să știți neapărat

28 mart. 2023
Ai contract cu ENEL, Hidroelectrica sau E.ON? Se schimbă total facturile de la 1 aprilie. Ce trebuie să știți neapărat

Românii care au contract cu ENEL, Hidroelectrica sau cu E.ON trebuie să știe că de la 1 aprilie facturile nu vor mai fi așa cum le știau. Noile reglementări au fost transmise chiar de ANRE, așa că este importat să vedem ce are de spus instituția.

Comitetul de reglementare al ANRE a autorizat contractul-cadru pentru furnizarea energiei electrice în sistem de serviciu universal, împreună cu termenii și condițiile standard pentru furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici, precum și un model de factură standard aplicabil tuturor clienților. Aceste norme actualizate vor intra în vigoare în aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise în luna următoare.

Factura pentru clienții casnici va fi una simplificată, așa că ea va conține doar date de identificare și contact atât ale furnizorului, cât și ale clientului, data de încetare a contractului și dacă acesta a fost încheiat pe o perioadă determinată de timp.

De asemenea, va conține informații despre perioada de facturare, cantitatea totală de energie facturată, prețul final facturat, valoarea totală de plată și data scadentă a plății.

Românii cu contract la ENEL, Hidroelectrica, E.ON sau orice alt furnizor trebuie să știe cum se va face eșalonarea de plată

În cazul în care un furnizor emite o factură care acoperă o perioadă de facturare mai lungă decât cea specificată în contract sau prevăzută de reglementările aplicabile, furnizorul trebuie să permită clientului să plătească sumele datorate în rate pe o perioadă cel puțin la fel de lungă ca perioada de facturare acoperită de factură. Nu se pot aplica taxe sau comisioane suplimentare. În plus, o anexă la factură oferă informații suplimentare pentru a ajuta clienții casnici să își optimizeze consumul de energie electrică.

Furnizorii mai sunt obligați că ofere o perioadă de minim 3 luni pentru eșalonarea plății facturii sau o perioadă conveniră de părți în ceea ce-i privește pe consumatorii vulnerabili.

Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal mai arată că perioada de facturare este de o lună, intervalul de citire a indexului este de cel mult trei luni, iar regularizarea consumului de energie se face la maxim 3 luni. Ea urmează să fie inclusă în prima factură după citirea indexului de către operatorul de distribuție.