Probabil ai mai auzit până acum câte ceva despre lipsa de calciu. Mulți dintre noi au un deficit mai mic, alții deloc, pe când în cazul altora, simptomele grave își pot face apariția destul de târziu.
În cazul în care nu știai până acum, calciul este mineralul din corp care se regăsește într-un procent de aproape 100% în oase și dinți. Restul cantității de calciu merge în sânge, mușchiar, dar și în alte lichide celulare.
Un aport coreg de calciu poate reduce riscul la bolile cardio vasculare, scăderea tensiunii și de asemenea, reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale.
Simptomele lipsei de calciu sunt multiple și pot avea și alte cauze. De obicei ele ies la lumină atunci când corpul nostru are un deficit destul de mare de calciu.
Slăbiciunea musculară deschide lipsa simptomelor. Persoanele care au acest deficit simt durere în coapse, brațe, mai ales atunci când merg sau fac mișcări bruște. De asemenea, în anumite cazuri, lipsa de calciu poate cauza amorțeala brațelor, a picioarelor, a mâinilor, dar și a mușchilor din jurul gurii.
Oboseala este un alt lucru de care trebuie să ții cont. În cazul în care nu știai, oamenii care au deficit de calciu nu prea au energie și au și probleme cu somnul. Deși se simt obosiți și somnolenți, pot suferi și de insomnie. În unele cazuri există și probleme are lipsei de concentrare, dar și probleme la capitolul memorie.
Lipsa de calciu poate fi observată și din aspectul unghiilor și a pielii tale. O persoană care suferă de un deficit al acestei vitamine va avea pielea uscată și se poate irita și mai ușor. De asemenea, în cazul mai grave, poate apărea roșeața, dar și rîni la nivelul pielii.
Unghiile vor avea și ele probleme. Ele se uscuă și devin mult mai fragile, motiv pentru care, față de alte persoanei, cei care au lipsă de calciu se vor trezi mai des cu unghiile rupte.Părul este și el afectat de lipsa de calciu și poate cădea mai des decât de obicei.
Având în vedere faptul că se regăsește în dinți, persoanele care au deficit de calciu vor avea și probleme dentare, precum radacini slăbite, gingii iritate, carii dentare, dar și dinți mai fragili.
Până să ajungi în fața unui specialist este bine să îți mai diversifici dieta, consumând alimente bogate în calciu, precum produsele lactatel, leguminoasele, smochinele, laptele de soia, tofu, spanacul dar și nucil și semințe.
De asemenea, dacă te gândești să apelezi la un supliment alimentar, trebuie să știi că doza zilnică recomandată de calciu pentru persoanele cu vârste cuprinse între 19-55 de ani este de 1.000 miligrame, așa că mare atenție la canitate.
Dacă simptomele devin mai grave, iar alimentația nu te ajută prea mult, cel mai bine este să apelezi la sfatul unui specialist. În unele cazuri grave se poate ajunge la injectarea cu calciu.