Ai trecut de la ENEL sau Hidroelectrica sau vrei să faci asta pentru un preț mai mic? Trebuie să știi despre această problemă mai întâi

02 apr. 2023
Ai trecut de la ENEL sau Hidroelectrica sau vrei să faci asta pentru un preț mai mic? Trebuie să știi despre această problemă mai întâi

Românii care au trecut de la ENEL sau Hidroelectrica trebuie să știe neapărat aceste informații cu privire la facturi.

Din 2021, Hidroelectrica a plătit peste 6 milioane de lei pentru dezvoltarea unei aplicații informatice de facturare și contractare a clienților. Cu toate acestea, softul dezvoltat de R Systems Computaris Europe SRL, conform caietului de sarcini, poate suporta doar 250.000 de clienți și 300.000 de locuri de consum. În condițiile în care Hidroelectrica a contractat peste 500.000 de clienți, facturile pentru consumul de energie electrică sunt întârziate.

Cei peste 500.000 de clienți ai Hidroelectrica ar trebui să fie informați că întârzierea în primirea facturilor se datorează softului de facturare subdimensionat. În caietul de sarcini al licitației pentru softul de facturare fusese estimat un număr maxim de 250.000 de clienți, ceea ce reprezintă jumătate din numărul de clienți pe care Hidroelectrica îl are în prezent. R Systems Computaris Europe SRL este firma responsabilă de realizarea softului și a semnat șapte contracte cu Hidroelectrica în valoare de peste 6,2 milioane de lei. Compania a încheiat contracte publice doar cu două instituții, ANI și Hidroelectrica.

Toate contractele, cu excepția celui mai recent, în valoare de peste 1,8 milioane de lei, au fost atribuite prin proceduri simplificate sau negociere directă, fără licitație publică. În caietul de sarcini al contractului se arată că acesta viza susținerea unei baze de 250.000 de clienți și 300.000 de locuri de consum.

”Hidroelectrica oferă de mai mult de 2 ani și servicii de furnizare energie electrică pe piața liberă concurențială, iar datorită ofertei competitive, a atras un interes crescut din partea clienților casnici interesați să schimbe furnizorul de electricitate și a dobândit un portofoliu relevant de clienți în urma procesului de contractare (aproximativ 250.000 de clienți și 300.000 locuri de consum). Hidroelectrica își propune să dezvolte în continuare portofoliul de furnizare și să susțină creșterea numărului de clienți de furnizare, acesta fiind modul cel mai eficient de monetizare a certificatelor verzi provenite din portofoliul de producție din resurse regenerabile pe care Hidroelectrica îl deține”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

R Systems Computaris Europe a fost însărcinată cu implementarea aplicației de facturare folosind două platforme dedicate, Salesforce Sales Cloud și SAP IS-U/SAP-SEW, cu o dată de lansare de 1 octombrie 2022, potrivit documentației de atribuire. Cu toate acestea, data de go-live nu a fost respectată și, în schimb, au fost semnate contracte în valoare de peste 6 milioane de lei.

Platforma Hidroelectrica nu a putut face față numărului ridicat de facturi

În prezent, legătura dintre platforma Hidroelectrica și clienții săi este facilitată de roboți software de la UiPath, un cunoscut unicorn românesc din industria IT care a ajuns recent pe prima pagină a ziarelor de la bursa din SUA. Din nefericire, sistemul robotizat nu a putut face față unei creșteri bruște a numărului de clienți, după cum demonstrează documentele licitației.

Ca urmare, sistemul de contractare și facturare al Hidroelectrica funcționează după cum urmează.

”Roboții software preiau documentele încărcate de către client și le transmit către acest serviciu de procesare documente, acesta din urmă fiind responsabil pentru clasificarea documentelor în funcție de tipul acestora și extragerea automată de metadate din aceste documente. Serviciul este configurat astfel încât trimite către roboți rezultatele procesului de clasificare și extragere de metadate. Roboții software existenți au fost dezvoltați folosind tehnologia UiPath, astfel încât să se automatizeze procesul de contractare prin email și prin platforma digitală de contractare”, mai arată documentația.

Compania spune că facturile din august anul trecut vor fi emise în această săptămână, scrie gazetadecluj.ro.

”Hidroelectrica va emite facturile aferente lunii august 2022 începând de săptămâna viitoare (27-31 martie). Momentan compania lucrează împreună cu dezvoltatorii de soft pentru actualizarea soldurilor clienților, astfel încât să fie evitată transmiterea de documente cu valori sau situații neconforme. Menționăm că astfel de erori sunt inerente până la maturizarea completă a sistemului şi apelăm la înţelegere din partea clienților noştri şi îi încurajăm să ne semnaleze eventualele neconformități constatate pentru a le putea remedia.

Pentru sesizări legate de sold, compania a înfiinţat special adresa de mail sold@hidroelectrica.ro”, arată reprezentanții companiei.