Alimentele care provoacă cel mai des toxiinfecții alimentare. La ce trebuie să te uiți prima oară

de:
08 feb. 2021
Alimentele care provoacă cel mai des toxiinfecții alimentare. La ce trebuie să te uiți prima oară
Foto: Rachel Park on Unsplash

Chiar și cele mai bune și sănătoase alimente pot deveni un pericol pentru organismul nostru. Atunci când nu sunt depozitate corespunzător, ele pot cauza toxiinfecții alimentare care se pot agrava.

Când mergem la cumpărături este esențial să fim atenți la alimentele pe care le cumpărăm, textura, culoarea și data valabilității sunt esențiale atunci când vrem să ocolim eventualele probleme de tip alimentar.

Alimentele predispuse la toxiinfecții alimentare

Există o serie de alimente care pot da toxiinfecția alimentară mai ușor decât altele. Printre aceste se numără carnea, lactatele și ouăle. În estență, este vorba despre alimentele de origine animală.

Totuși, nici orezul nici legumele nu sunt atât de sigure. Atunci când sunt ținute în anumite spații și când nu sunt respectate normele de igienă, ele pot fi contaminate cu anumite bacterii.

Probabil știți deja cum se manifestă toxiinfecția alimentară. O persoană care are o astfel de afecțiune se confruntă cu crampe la stomac, diaree, vărăsturi, greață și evident, pierdrea poftei de mâncare.

Cât de periculoasă este carnea de pui

Fiecare aliment în parte se resimte diferit. Carnea de pasăre spre exemplu, are un risc ridicat de a provoca intoxicație alimentară, iar cauza principală o reprezintă cele două tipuri de bacterii, Campylobacter și Salmonella, care se găsesc, în mod obișnuit, în intestinele și penele acestor păsări.

Aceste bacterii contaminează adesea carnea proaspătă de pasăre în timpul sacrificării și pot supraviețui până când sunt distruse prin preparare termică. Există totuși și o parte bună. Aceste bacterii dăunătoare pot trăi pe carnea crudă de pasăre, ele sunt complet eliminate atunci când este gătită bine.

Dacă vă întrebați ce pericol pot reprezneta niște simple legume, ei bine, ele sunt. o sursă obișnuită de toxiinfecții alimentare, mai ales atunci când sunt consumate crude.

Cele mai periculoase fructe 

Journal Of Applied Microbilohy scrie că fructele și legumele au provocat de-a lungul timpului numeroase focare de toxiinfecții alimentare, în special salata, spanacul, varza, țelina și roșiile, asta pentru că ele pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi E.coli, Salmonella și Listeria.

Mare atenție însă, contaminarea poate avea loc în diferite etape ale lanțului comercial. Contaminarea poate apărea și prin contactul cu echipamentele de procesare neigienizate. De asemenea, există cazuri în care nu sunt respectate practicile de igienizare a alimentelor.

Pericolul ascuns din ouă

Ouăle pot fi și ele un pericol. În cazul în care nu știai, în urmă cu mai bine de 40 de ani, ouăle contaminate au fost o sursă majoră de intoxicație cu Salmonella în SUA. Totuși, începând cu 1990, s-au făcut îmbunătățiri în procesarea și producția ouălor, ceea ce a dus la mai puține focare de Salmonella.

Un lucru important de știut este faptul că anual, ouăle contaminate cu Salmonella cauzează aproximativ 79.000 de cazuri de toxiinfecții alimentare și 30 de decese, scrie Autorității americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Pentru a fi în siguranță este indicat ca ouăle cu coajă crăpată sau murdară să nu fie aruncate. De asemenea, ouăle crude trebuie evitate atât câ se poate.