Atenție pensionari! Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Cum aflați ce pensie veți încasa

de:
23 oct. 2021
Atenție pensionari! Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Cum aflați ce pensie veți încasa

Pensionarii din România vor avea parte de schimbări odată cu noua lege a pensiilor. Se va aplica o nouă formulă de calcul, iar punctul de refereință este și el modificat.

Spre deosebire de ce știam până acum, noua lege introduce în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință, care, în 2021, va avea o valoare de 75 de lei. Formula de calcul prevede că ”cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”.

Dacă vă întrebați ce este acest punct de referință, ei bine, el reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este acum de 1.100 lei, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25.

Țineți cont de faptul că punctul de pensie urmează să fie și el majorat, ajungând până la 1.875 lei.  De asemenea, începând din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat.

Noul mod de calcul al pensiilor

Până acum, pensia era stabilită prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Referitor la punctajul mediu, el era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Ce se schimbă acum? Ei bine, noua formulă de calcul este mai diferită, iar cei care vor să știe ce pensii ajung să încaseze trebuie să țină cont de noul mod de calcul, care este mai complicat.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată în noua lege.