Românii care vor rămâne fără pensii. Guvernul vrea să facă ordine în sistem

de:
17 oct. 2021
Românii care vor rămâne fără pensii. Guvernul vrea să facă ordine în sistem

Chiar și cu un Guvern demis, pensiile rămân o prioritate. Liderii politici își doresc un sistem unitar, iar dacă asta implică și anularea anumitor pensii, asta se va și întâmpla.

Cine sunt cei care riscă să rămână fără pensii? Primarii. Căci, de ceva vreme s-a tot discutat eliminarea pensiilor speciale pe care aceștia le-au încasat. Până acum au fost doar discuții, însă sunt șanse mari ca măsura chiar să intre în vigoare.

Înainte de tensiunile din Guvern, liderii politici promiteau că vor elimina toate privilegiile de tip pensii speciale. Acum, proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Cum a fost posibil? După votul adunării PNL, PSD și UDMR. Au existat șase voturi împotriva, 15 deputați au votat pentru respingerea proiectului de lege, iar doi sau abținut.

Ce prevedea proiectul? Ei bine, legea a fost inițiată de USR și cuprindea acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Următorul pas? Proiectul urmează să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.

Cât valorează pensiile speciale încasate de primari

Dacă vă întrebați ce sume sunt la mijloc, conform actului normativ un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.

Acest aspect este susținut de articolul 210 precizează că în cazul edililor sau a angajaților din cadrul Consiilor județene, trebuie să existe o indemnizație lunară pentru limita de vârstă, aceasta fiind numită pensia specială.

”Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”, arată legea.