Banca din România care-și plătește directorul cu 3,25 milioane de euro salariu fix. Plus un bonus de 6,5 milioane de euro

01 apr. 2023
Banca din România care-și plătește directorul cu 3,25 milioane de euro salariu fix. Plus un bonus de 6,5 milioane de euro

O bancă prezentă și în România își plătește directorul cu o sumă la care mulți doar vizează. Pe lângă salariu, el mai primește și un bonus de 6,5 milioane de euro.

Directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, este pe cale să primească o majorare de 30% dacă banca va atinge anumite obiective în acest an, ceea ce l-ar face unul dintre cei mai bine plătiți directori de bănci din Europa.

Se așteaptă ca acționarii să aprobe noua structură de remunerare a lui Orcel. Potrivit site-ului băncii, salariul fixă a lui Orcel în acest an ar urma să fie de 3,25 milioane de euro, în creștere de la 2,5 milioane de euro anul trecut.

În plus, el ar urma să primească o remunerație variabilă de 6,5 milioane de euro dacă banca își va depăși obiectivele pentru 2023. Cu toate acestea, în cazul în care banca își atinge doar obiectivele din 2023, suma va fi plafonată la 4,25 milioane de euro, ceea ce este mai puțin decât bonusul din 2022.

Întreaga remunerație variabilă va fi plătită în acțiuni și va depinde de îndeplinirea de către UniCredit a unor obiective specifice privind venitul net, costurile, capitalul, profitul și obiectivele pe termen lung.

Andrea Orcel a avut cel mai mare bonus oferit de bancă

UniCredit i-a acordat lui Orcel un bonus de 5 milioane de euro în 2022, care este suma maximă permisă de bancă, ceea ce a dus salariul total a acestuia pentru anul respectiv la 7,5 milioane de euro.

În 2022, banca a raportat profituri de 6,5 miliarde de euro, care au depășit așteptările, a scăzut costurile totale cu 2% și a sporit plățile către investitori cu 40%.

În plus, UniCredit a majorat cu 22% nivelul mediu al bonusurilor pentru cei 935 de directori de cel mai înalt rang, ceea ce reprezintă unele dintre cele mai substanțiale pachete de compensații oferite de băncile din Europa.

De când s-a alăturat UniCredit, în aprilie 2021, remunerația lui Orcel, care este dublă față de cea a predecesorului său, a evitat la limită o revoltă a acționarilor. Cu toate acestea, prețul acțiunilor băncii s-a mai mult decât dublat de la numirea sa.

Având în vedere profitul trimestrial record al UniCredit, banca s-a angajat să returneze 5,25 miliarde de euro (5,69 miliarde de dolari) investitorilor pe baza rezultatelor din 2022. Orcel, care s-a dedicat creșterii dividendelor de la sosirea sa, și-a exprimat încrederea că supraveghetorii BCE vor acorda aprobările necesare.

Pentru ca UniCredit să distribuie capital către acționari prin răscumpărări de acțiuni, este necesară aprobarea BCE. Aceste răscumpărări au fost responsabile pentru aproape două treimi din obiectivul de distribuire de capital al băncii în 2022, pe lângă dividendele în numerar. Prin menținerea unor măsuri stricte de control al costurilor, Orcel a prioritizat generarea de capital pentru a recompensa acționarii. În 2021, investitorii băncii au primit 3,75 miliarde de euro prin dividende și răscumpărări de acțiuni.