Ce se va întâmpla cu toate băncile din România după falimentul renumitei Silicon Valley Bank în SUA? Unda de șoc se resimte puternic. Unicredit este reprezentanta lor în România

16 mart. 2023
Ce se va întâmpla cu toate băncile din România după falimentul renumitei Silicon Valley Bank în SUA? Unda de șoc se resimte puternic. Unicredit este reprezentanta lor în România

Mulți se întreabă ce se va întâmpla cu toate băncile din România după falimentul băncii americane Silicon Valley Bank.

Reprezentanții BNR și UniCredit, reprezentanta Silicon Valley Bank în România, au vorbit despre impactul prăbușirii acestei bănci americane.

În primul rând, reprezentanții BNR au declarat pentru hotnews.ro că este foarte probabil ca prăbușirea SVB să afecteze România, mai ales că dimensiunea acestei bănci nu este asemănătoare cu cea a Lehman Brothers.

Reprezentanții BNR au mai spus că ”SVB era o bancă nișată pe finanțarea startup-urilor, fără a fi o mare bancă de investiții”.

În plus, băncile de la noi sunt bine capitalizate, spune BNR, care adaugă că expunerea SVB în România este ca inexistentă.

Reprezentanții UniCredit nu au oferit niciun comentariu referitor la falimentul SVB.

Specialiștii au precizat că pe piețele financiare din România nu s-a panicat nimeni, ei adăugând că SVB este dor o bancă regională.

Chiar dacă experții în domeniu spun că există un mic efect de contagiune la băncile din Europa, ei punctează că acum nu sunt semne de panică.

„Asta ne mai arată că „politica monetară a FED din ultima perioadă a fost prea restrictivă și au început să apară crăpături”, spun acești specialiști.

Dacă în România nu este panică, ce se întâmplă în alte state europene?

În acest timp, Germania a decis să închidă filiala locală a băncii SVB. HSBC din Marea Britanie a decis să preia subsidiara băncii americane.

Lilium Air Mobility, un client al SVB, a spus că nu se așteaptă la consecințe legate de falimentul băncii.

„Lilium nu se așteaptă la niciun impact material asupra operațiunilor sau lichidității”, a precizat o purtătoare de cuvânt a companiei.

În timp ce Guvernul federal nu vrea să compare situația de acum cu cea din 2008, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanțe a declarat ”urmărim îndeaproape situația actuală, împreună cu BaFin (autoritatea de supraveghere financiară) și Bundesbank”.

Ministrul francez al Economiei este încrezător în soliditatea băncilor din țară, iar oficial ai Baque of France au declarat ”băncile franceze sunt solide și nu au nicio expunere pe SVB”.

Ministrul francez al Conturilor Publice a spus și el că ”în această etapă, nu avem cunoștință de vreo expunere directă a băncilor franceze față de banca falimentară”. Oficialul france a adăugat că ”avem bănci care sunt solide, care au lichidități semnificative, dar apoi urmărim situația îndeaproape”.

Președintele grupului de miniștri de Finanțe din zona euro, Paschal Donohoe, a declarat, la rândul lui, ”Expunerea zonei euro la consecințele prăbușirii băncii din Silicon Valley este foarte limitată.

În Europa, avem un cadru legislativ privind reglementarea şi rezoluţia bancară extrem de puternic. Dar orice evoluţii în sectorul bancar, cum sunt acestea, ridică întrebări şi, desigur, vom discuta astăzi în cadrul reuniunii Eurogrup”.