BCR, mișcare riscantă cu banii clienților! Toți românii trebuie să fie informați cu privire la planul băncii austriece

19 apr. 2023
BCR, mișcare riscantă cu banii clienților! Toți românii trebuie să fie informați cu privire la planul băncii austriece

BCR are de gând să facă o mișcare destul de riscantă, în care sunt implicați banii clienților. Astfel, toți cei care au card sau cont la această bancă trebuie să știe planul acesteia.

BCR, a doua mare bancă de pe piața locală după active, a anunțat un profit net individual de 1,83 miliarde de lei pentru 2022, din care circa 65% urmează să fie distribuit acționarilor sub formă de dividende.

Banca, deținută de austrieci și controlată de grupul Erste, intenționează să ofere acționarilor săi dividende brute în valoare de 1,19 miliarde de lei (aproximativ 241 milioane de euro). Propunerea de distribuire a profitului pentru anul 2022 va fi supusă aprobării acționarilor BCR în cadrul AGA programată să aibă loc la sfârșitul lunii aprilie, scrie zf.ro.

BCR are o strategie pentru anul 2023

BCR a declarat că recomandarea sa de a distribui dividende în 2023 se bazează pe strategia sa de capital, care urmărește să îndeplinească atât ratele de capital, cât și ținta MREL.

Pentru rezultatul reportat, banca intenționează să aloce aproape 567 de milioane de lei din profitul său, în conformitate cu strategia sa de business. În plus, o parte din profitul băncii în 2022, în valoare de 73,55 milioane de lei, este un profit contabil reinvestit care a fost scutit de impozitul pe profit în conformitate cu Codul fiscal și care trebuie alocat altor rezerve.

În 2022, BCR a decis să distribuie acționarilor dividende în valoare de 964,5 milioane de lei, ceea ce reprezintă 70% din profitul obținut în 2021. Mai mult, în anul precedent, BCR a plătit dividende de peste 871,9 milioane de lei din profitul nedistribuit din exercițiile financiare 2019 și 2020.