Există o legumă pe care toată lumea ar trebui să o consume crudă, în fiecare zi. Aceasta aduce numeroase beneficii, este extrem de sănătoasă și conține puține calorii. Beneficiile sale sunt nebănuite, mulți considerând-o doar zarzavat pentru ciorbă. Află despre ce este vorba în rândurile de mai jos.
Se spune că morcovul este una dintre cele mai sănătoase legume, mai ales că întărește imunitatea dacă este consumat crud în fiecare zi. Acesta este foarte recomandat copiilor fiindcă îi ajută în procesul de creștere. Morcovul crud conține aproximativ 90% apă plus proteine, glucide, lipide, vitaminele A, B1, B2, B6, C, K, PP, fier, calciu, magneziu, acid folic, fosfor, potasiu, sodiu, fibre dietetice. Toate acestea împreună cu mai puțin de 50 calorii la 100 de g. În urma fierberii, 70% din vitamina A conținută este distrusă, la fel ca și vitamina C și multe alte substanțe nutritive. Cu toate acestea, vitaminele și mineralele rămase după fierbere sunt mult mai ușor de asimilat decât cele din morcovul crud.
Morcovii, prin conținutul ridicat de carotenoizi, care îi dau culoarea portocalie, în principal betacaroten, este transformat de organism în vitamina A, numită vitamina frumuseții. Aceasta are efecte directe pentru piele, inimă și sistem imunitar. Betacarotenul este un factor de protecție (antioxidant) împotriva cancerului de plămân. Fiind un puternic antioxidant acesta împiedică îmbătrânirea prematură, susține imunitatea naturală, crescând rezistența față de infecții dar și față de transformările maligne ce pot să apară la nivelul celulelor. Este foarte benefic în cazul persoanelor cu ateroscleroză și are acțiune protectoare și în cazul ulcerelor gastrice.
Cu toate acestea, cele mai importante acțiuni terapeutice ale morcovului constau în tulburările de creștere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseală, astenie, extenuare, convalescență, nevrism, avitaminoze, scorbut. Morcovul este un real protector al pielii, cu efecte de vindecare în răni, plăgi, ulcerații, iritații, arsuri, eczeme, furuncule, ulcere varicoase, crăpături de călcâie și mâini, pecingine, acnee, bube dulci, escare, degerături, prurit, pete tegumentare, înțepături de insecte, spun medicii.