Vaccinurile anti-covid rămân singura armă a omenirii împotriva noului coronavirus. Majoritatea țărilor de pe glob au înregistrat procente mari în rândul populației vaccinate, însă conform Bloomberg, rezultatele campaniei de vaccinare arată diferit în SUA și Israel.
Ce trebuie să știm? Ei bine, în Europa, în țări precum Marea Britanie, Danemarca, dar și Germania, numărul deceselor actuale cauzate de pandemie este de 10%. Făcând o comparație, rata mortalității a scăzut și în SUA, Israel sau Grecia, dar nu la același nivel ca în statele europene menționate.
Toate astea, în timp ce în țările în curs de dezvoltare, cu sisteme sanitare problematice, au folosit vaccinuri din China și Rusia, care s-au dovedit a fi mai puțin eficiente față de vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager, folosite pe scară largă în SUA și în mare parte din Europa.
Specialiștii spun că eficiența vaccinurilor este una dintre explicațiile pentru care imunizarea populației oferă rezultate diferite în anumite state. Mai mult de atât, să nu uităm nici de faptul că anul acesta ne confruntăm cu varianta Delta, iar statele care au folosit vaccinurile chinezesc și rusesc s-au confruntat cu o creștere a numărului de decese și de infectări.
Dacă vă întrebați ce se întâmplă în țările în care se înregistrează o mortalitate mai scăzută, ei bine, aici intervalul dintre doza inițială și rapel a fost mai mare decât cel de 3-4 săptămâni, recomandat de producătorii de vaccinuri în cazul produselor bazate pe ARN mesager.
Țineți cont de faptul că decizia autorităților Marii Britanii, de a administra rapelul cu AstraZeneca la 12 săptămâni în loc de 8, a fost validată de oamenii de știință. De asemenea, rapelul întârziat a fost introdus în Germania, intervalul fiind de 12 săptămâni în cazul AstraZeneca și de 6 săptămâni pentru Moderna și Pfizer.
Danemarca în schimb și ea la rândul ei să întârzie rapelul vaccinurilor cu ARN mesager, rapelul la Moderna și Pfizer fiind administrat la 5-6 săptămâni după prima doză.
Astfel, specialiștii spun că un rapel efectuat mult mai târziu oferă timp sistemului imunitar să răspundă complet la doza inițială. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de mai mult de o lună pentru obținerea acestui rezultat, mai adaugă specialiștii, care precizează că important este și momentul de maximă intensitate al campaniilor de vaccinare.
Spre exemplu, în primăvară, când a debutat varianta Delta, state precum SUA și Israel, care au început cel mai devreme campania de vaccinare, aveau răspunsul imunitar al populației deja diminuat iar statele europene, care abia începeau „să calce accelerația” în privința vaccinării au avut un răspuns mai bun.