Greșeala pe care toți românii o fac! Tu cum spui, genoflexiune sau genuflexiune?

06 sept. 2019
Greșeala pe care toți românii o fac! Tu cum spui, genoflexiune sau genuflexiune?

Foarte mulți români fac această greșeală fără a-și da seama. Deși se folosește foarte des această variantă, asta nu înseamnă că este și cea corectă! Tu cum spui acest cuvânt?

Spui purece sau purice? Care este varianta corectă și de ce?

Corect se spune purice, iar forma de plural este purici, potrivit DEX ’09 (2009).

PÚRICE, purici, s. m. 1. Nume dat mai multor insecte mici parazite, de culoare neagră-cafenie, fără aripi, cu picioarele posterioare adaptate pentru sărit, care se hrănesc cu sânge supt din corpul omului sau al unor animale. ◊ Expr. A i se face (cuiva) inima cât un purice, se spune când cineva se simte în mare primejdie, când este foarte speriat. A nu face (mulți) purici (undeva sau cu cineva) = a nu sta mult (undeva sau cu cineva). (În basme) De (sau pe) când se potcovea puricele = foarte demult; niciodată. 2. Numele a două specii de insecte parazite mici, care trăiesc pe plante: a) insectă de culoare albastră sau verde, cu un cap mic și cu antene subțiri, care distruge legumele, în special răsadul de varză (Haltica obracea); b) insectă de culoare neagră, care atacă inul, trifoiul și varza (Haltica nemorum). ◊ Compus: (Entom.purice-de-apă = dafnie. 3. (La pl.) Cuie foarte mici, cu floarea mare, folosite în tapițerie, în cizmărie etc. 4. (La pl.) Impurități (de forma unor punctișoare) care apar pe țesăturile de bumbac nesupuse procesului de albire. 5. (Tehn.; la pl.) Bucăți mici de piatră, de beton sau de oțel care se așază pe fundul cofrajului, sub armături etc. [Var.púrece, púrec s. m.] – Lat. pulex, -icis.

Grizonat sau grizonant?

Desigur, varianta corectă este grizonant!

GRIZONÁNT, -Ă, grizonanți, -te, adj. (Despre păr) Care începe să încărunțească; cărunt, sur, gri. – Din fr. grisonnant.

Genuflexiune sau genoflexiune?

Corect este genuflexiune!

GENUFLEXIÚNE, genuflexiuni, s. f. Îndoire a genunchilor (executată de obicei în cursul unui exercițiu de gimnastică). [Pr.-xi-u-] – Din fr. génuflexion.