Încă o bancă de top s-ar putea închide! Este la un pas de faliment. Ce se întâmplă și cu BCR și Raiffeisen Bank

05 mai 2023
Încă o bancă de top s-ar putea închide! Este la un pas de faliment. Ce se întâmplă și cu BCR și Raiffeisen Bank

O altă bancă de top s-ar putea închide, după ce au apărut informații că este la un pas de faliment. Ce se întâmplă cu BCR și cu Raiffeisen Bank?

PacWest, o bancă americană cu active în valoare de 41 de miliarde de dolari, a anunțat că a fost abordată de potențiali parteneri și investitori și că ia în considerare opțiuni strategice, în timp ce creditorul instabil cu sediul în California a devenit cea mai recentă bancă americană de dimensiuni medii care a solicitat un plan de salvare financiară în timpul celor mai grave turbulențe din industrie din 2008 încoace.

Banca a emis o declarație în care a precizat că examinează „toate posibilitățile pentru a optimiza valoarea pentru acționari”, în urma unei scăderi de 50% a prețului acțiunilor sale în timpul tranzacțiilor de miercuri, după orele de tranzacționare. Acțiunile s-au prăbușit de la 7,3 dolari la 3 dolari, rezultând o capitalizare de piață de aproximativ 350 de milioane de dolari. La începutul anului 2023, acțiunile se tranzacționau la 23 de dolari, scrie zf.ro, citând Financial Times.

Potrivit a două surse familiare cu situația, banca a angajat banca de investiții Piper Sandler pentru a o ajuta să exploreze diverse opțiuni strategice, cum ar fi vânzarea. Sursele au adăugat că nu a fost inițiat niciun proces formal de vânzare, iar banca a evaluat, de asemenea, posibilitatea de a strânge capital nou.

Bloomberg a fost primul care a relatat decizia PacWest de a căuta un cumpărător sau capital nou, care vine la scurt timp după ce Federal Deposit Insurance Corporation a preluat First Republic și a vândut activele și depozitele sale către JPMorgan Chase. Mișcarea PacWest urmează anunțului făcut cu șase săptămâni mai devreme, potrivit căruia și-a consolidat accesul la numerar prin achiziționarea a 1,4 miliarde de dolari printr-o facilitate de împrumut de la Atlas SP Partners, o firmă de investiții susținută de Apollo.

Ce se întâmplă cu BCR și cu Raiffeisen Bank?

În urma confiscării a trei bănci de către autoritățile de reglementare americane începând cu luna martie, investitorii au devenit, de asemenea, neliniștiți cu privire la Western Alliance, ceea ce a făcut ca acțiunile sale să scadă cu peste 25% în tranzacțiile după închiderea ședinței, în timp ce Zions Bancorp și Comerica au scăzut cu aproximativ 10%. PacWest, la fel ca alte bănci regionale, a intrat, de asemenea, sub supraveghere din cauza asemănărilor cu Silicon Valley Bank, care a dat faliment în martie, cum ar fi legăturile cu industria tehnologică, depozitele mari neasigurate și pierderile din portofoliul său de titluri de valoare.

PacWest, cu sediul central în Beverly Hills, a raportat o pierdere de peste 5 miliarde de dolari în depozite pentru primul trimestru, dar susține că a oprit ieșirile de fonduri și a primit intrări de peste 1 miliard de dolari din martie. Într-o actualizare de miercuri, a dezvăluit că depozitele sale totale se ridicau la 28 de miliarde de dolari la data de 2 mai, ceea ce o face considerabil mai mică decât SVB sau First Republic. Banca a declarat că numerarul și lichiditățile sale disponibile rămân solide.

Deși piața bancară a fost zguduită de mai multe probleme în ultima perioadă, cele două bănci austriece nu au raportat nimic în neregulă momentan. Așadar, clienții de la BCR și Raiffeisen Bank pot sta liniștiți.