Fiecare are stilul lui de a găti în bucătărie, însă anumite obiceiuri deprinse demult, de la înaintașii noștri, nu sunt neapărat cele mai bune soluții pentru o mâncare delicioasă. în continuare, îți prezentăm top 10 greșeli pe care și tu le faci în bucătărie și care afectează gustul mâncării.
1. Încetați să mai spălați pastele
Majoritatea gospodinelor clătesc pastele fierte cu apă rece. Încetați să mai faceți acest lucru, întrucât reprezintă o greșeală enormă. Pe suprafața pastelor este amidon care permite îmbibarea mai bună a sosului. În Italia, pastele fierte nu se clătesc niciodată, dar apa în care au fiert pastele se folosește la diluarea sosurilor dense.
2. Fierbeți corect roșiile cu legume
Nu mai fierbeți legumele și roșiile în același timp pentur că procesul de preparare va dura mai mult timp. Roșiile conțin acid, care încetinește prepararea bucatelor. Momentul oportun pentru adăugarea roșiilor este când mâncarea este aproape gata.
3. Sărați supa la timp
Pentr a obține o supă cu gust bogat, adăugați sarea la sfârșit. Dacă o veți face la început, atunci când supa începe să fiarbă, aceasta va deveni foarte sărată. De asemenea, pentru o supă delicioasă, carnea trebuie adăugată cât timp apa este încă rece.
4. Nu mai faceți piureul de cartofi cu blenderul
Ar trebui să fie strict interzisă realizarea piureului de cartofi cu ajutorul blenderului, deoarece mâncarea va semăna mai mult cu o pastă vâscoasă și fără gust. Pisați mai degrabă piureul cu o presă pentru cartofi și bateți-l mai apoi cu furculița.
Mai mult decât atât, bucătarii profesioniști au propriul lor secret atunci când prepară piureul: aceștia scurg apa din cartofi, usucă puțin cartofii în cratiță, după care îi mărunțesc.
5. Condimențați mâncarea în mod echilibrat
Condimentele folosite în timpul gătitului au rolul de a accentua gustul bucatelor. Nu trebuie nici să renunțați complet la condimente, nici să le aruncați pe toate în cratiță. Ele trebuie folosite moderat!
6. Puneți zahăr în bucatele sărate
Chiar dacă multe gospodine nu fac asta, o priză de zahăr adăugată în timpul preparării va îmbunătăți semnificativ gustul mâncării.
7. Folosiți multă apă la preparatele din aluat
Pastele de orice fel sau colțunașii trebuie fierți într-un va mare, cu o cantitate semnificativă de apă. Lipsa de lichid vă poate strica mâncarea. Pastele sau colțunașii se vor lipi de pereți, de fundul vasului sau chiar unul de celălalt.
8. Tocați ceapa la timp
Ceapa tocată mărunt provoacă rapid un gust arzător. Aceasta trebuie tăiată cu ceva timp înainte de a o adăuga în mânare. Mai mult decât atât, încercați să o tăiați cu un cuțin ascuțit, deoarece un cuțit tocit provoacă acel gust neplăcut.
9. Tăiați corect friptura
Carnea pentru friptură trebuie tăiată transversal fibrelor. În caz contrar, cel mai suculent produs se va transforma în timpul gătitului într-o „talpă” rigidă. Astfel, carnea tăiată corect nu-și va pierde forma și va rămâne suculentă în timpul prăjirii.
10. Cum se stinge corect bicarbonatul de sodiu
Chiar dacă toată lumea s-a obișnuit să stingă bicarbonatul de sodiu cu oțet, acest lucru este greșit. În timpul stingerii, se produce dioxid de carbon, care este necesar pentru a oferi aluatului o textură aerată, dar el se evaporă foarte rapid.
Pentr a evita asta, trebuie să umpleți 2 pahare cu 1/4 apă (din volumul paharelor). Presărați bicarbonatul de sodiu într-un pahar, iar în al doilea, 1 linguriță de suc de lămâie. Turnați mai apoi conținutul din pahare în aluat.