Limbajul trupului. Cum îți dai seama că minte privindu-i doar gura. Gestul care trădează minciuna

02 sept. 2019
Limbajul trupului. Cum îți dai seama că minte privindu-i doar gura. Gestul care trădează minciuna

James Borg spunea că limbajul trupului reprezintă 93% din comunicarea între oameni, în timp ce doar 7%  este formată din cuvinte. Alți cercetători oferă alte cifre, 55% comunicare nonverbală, 38%, cea paraverbală, formată din tonalitate, dicție și restul de 7% cuvinte.

Una dintre cele mai sugestive părți ale corpului nostru o reprezintă gura. Se pare că aceasta ne trădează cel mai mult și este mult mai sugestivă în identificarea minciunilor.

Dacă un copil de cinci ani încearcă să-și mintă părinții, acesta, în mod reflex, îşi acoperă  cu o mînă sau chiar cu amîndouă. Gestul acoperirii gurii alertează părinţii în privinţa comiterii minciunii. Acest gest va fi utilizat şi în continuare, în decursul întregii vieţi, modificîndu-se doar viteza aplicării lui.

Cum minte adultul

Când minte un adolescent lucrurile se mai schimbă, dar nu foarte multe. La fel, și el își va duce mâna la gură ca atunci când era copil, doar că, în loc de acoperirea bruscă a gurii, degetele vor mîngîia uşor buzele.

Adolescentul devenit adult este și mai evoluat. Chiar dacă primul impus atunci când minte este să-și ducă mână la gură, va aluneca mai departe pe faţă şi va atinge nasul. Uneori gura se va face pungă, semn că nu vrea să spună ceea ce urmează să spună, iar dacă spune nu va fi real.