Limbajul trupului! O expertă FBI spune cum pot fi recunoscuți mincinoșii după gesturi! La ce trebuie să fiți atenți

20 aug. 2019
Limbajul trupului! O expertă FBI spune cum pot fi recunoscuți mincinoșii după gesturi! La ce trebuie să fiți atenți

Leanne ten Brinke este asistent profesor doctor la Universitatea din Denver și un expert de top în ceea ce privește limbajul trupului.  Aceasta a întreprins și un studiu amplu pentru a identifica semnele, care arată că cel din fața ta nu-ți spune adevărul. Cercetările noastre au demonstrat că mușchii feței nu pot fi niciodată în deplin control, ceea ce înseamnă că anumiți mușchi trădează minciuna, a spus aceasta.

O altă expertă de top în tainele limbajului trupului este autoarea Lillian Glass. Ea a fost solicitată și de FBI, în câteva rânduri pentru a descoperi misterele mincinoșilor.

Iată câteva indicii, de care să țineți cont, atunci când discutați cu cineva și vreți să aflați adevărul, în opinia celor două specialiste.

  1. Dacă interlocutorul tău face brusc o mișcare de cap atunci când îi adresezi o întrebare rapidă și directă, însemnă că acesta ascunde ceva. „Capul va fi retras sau înclinat.”, spune Lillian Glass.
  2. Când cineva minte, poate să înceapă să respire mult, spune Glass. „Este o acțiune reflexă.” Când se schimbă respirația, umerii lor se vor ridica și vocea lor ar putea deveni superficială, adaugă ea. „În esență, ei nu mai respiră, deoarece ritmul cardiac și fluxul sanguin se schimbă. Corpul tratează aceste tipuri de schimbări atunci când ești nervos și te simți tensionat – când minți”, adaugă aceasta, întărită și de studiul lui Leanne ten Brinkle.
  3. Atenție la oamenii care stau nemișcați. „Corpul se poziționează și se pregătește pentru o eventuală confruntare.”, spune Glass. „Când vorbești și te implici într-o conversație normală, este natural să-ți muți corpul în mișcări subtile, relaxate și, în cea mai mare parte, inconștiente. Deci, dacă observați o poziție rigidă, lipsită de mișcare, este un mesaj de avertizare.”
  4. Când cineva repetă insistent anumite cuvinte sau fraze, înseamnă că încearcă să te convingă, de ceva, dar nu doar pe tine, ci și propria persoană. „Ei încearcă să valideze minciuna în mintea lor”. De exemplu, el sau ea ar putea spune: „Nu am … nu am … și repetă”, explică Lillian Glass.„Repetarea este, de asemenea, o modalitate de a se cumpăra timp, în timp ce încearcă să își adune gândurile.”, adaugă ea.
  5. „Când cineva continuă și vă oferă prea multe informații – informații care nu sunt solicitate și în special un exces de detalii – există o probabilitate foarte mare ca el sau ea să nu vă spună adevărul.”, scrie Glass, în cartea ei Limbajul trupului și mincinoșii.
  6. „Un semn al minciunii este că o persoană își va pune automat mâinile peste gură atunci când nu dorește să se ocupe de o problemă sau să răspundă la o întrebare”, insistă autoarea. „Când adulții își pun mâna pe buze, înseamnă că nu dezvăluie totul și nu vor să spună adevărul.”, spune ea. „Ei închid literalmente comunicarea.”
  7. Dacă o persoană își mișcă picioarele, iar acesta nu este un tic, ceva ce face mereu, ei bine atenție. „Acesta este corpul care prelucrează”, explică Glass. Picioarele amestecate vă spun că potențialul mincinos este incomod și nervos. De asemenea, vă arată că persoana vrea să părăsească situația. Aceasta este una dintre modalitățile cheie de a detecta un mincinos. Uitați-vă la picioarele lor și puteți spune foarte mult.”
  8. Când un om începe să lege greu cuvintele, este clar că minte. .„Dacă veți urmări vreodată interogarea video a suspectului care este vinovat, veți observa adesea că devine din ce în ce mai dificil să vorbească.”, scrie Glass. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul nervos automat scade fluxul salivar în timpul momentelor de stres, care, desigur, usucă membranele mucoase ale gurii.