Locurile unde nu poți intra fără certificatul verde. De luni regula este obligatorie în toată țara

de:
23 oct. 2021
Locurile unde nu poți intra fără certificatul verde. De luni regula este obligatorie în toată țara

După cum prea bine știți deja, pentru a limita răspândirea virusului pe teritoriul țării, CNSU a luat o hotărâre care urmează să intre în vigoare de luni, 25 octombrie, iar una dintre prevederile ei este ca certificatul verde să fie obligatoriu în mai multe locații.

Hotărârea CNSU a fost adoptată vineri și prevede ca angajații de la stat și cei de la privat să poată ajunge la job doar cu certificatul verde. Cu alte cuvinte, veți putea merge la muncă doar dacă v-ați vaccinat sau dacă ați trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

”Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării”, se arată în hotărârea CNSU.

Persoanele care nu au certificatul verde, adică nevaccinate sau care nu au trecut prin boală nu vor avea voie în mai multe locuri publice. CNSU propune ca românii să aibă acces în în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public doar cu certificatul verde.

Locurile în care certificatul verde este obligatoriu

Cât despre cetățenii străini și ei vor avea nevoie de documente pentru a putea avea acces în cadrul unor astfel de instituții.

„Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu”, arată sursa citată.

Să nu uităm nici de faptul că în restaurante, baruri sau în cinematografe, vor avea acces doar persoanele vaccinate. Cât despre nunți sau botezuri, ele au fost interzise complet, deci fie că sunteți vaccinați sau nevaccinați, astfel de evenimente, precum și altele private vor fi interzise începând de luni.

Practic, de la regula prezentării certificatului verde sunt exceptate doar farmaciile și magazinele.