Lovitură pentru pensionari! Banii de pensii au dispărut. Unde s-au dus banii de la buget

de:
02 nov. 2021
Lovitură pentru pensionari! Banii de pensii au dispărut. Unde s-au dus banii de la buget

Problemele pentru pensionarii din România par a fi departe de a se sfârși. Deși se tot zvonește că pensiile vor crește în curând, banii de pensii rămân în continuare un mister, ba chiar se pune problema ca aceștia nici măcar să nu mai existe.

Semnele de întrebare vin chiar din partea Liei Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii. Conform acesteia, deși Guvernul a făcut fel de fel de declarații referitoare la majorarea pensiilor, acest lucru nu s-ar întâmpla prea curând.

Motivul? Explicația fostului ministrul e destul de simplă. Olguța Vasilescu spune că potrivit angajamentelor luate de Guvernul Cîţu prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bugetul sistemului de pensii va scădea, iar majorările nu vor mai fi posibile decât în anumite condiţii.

Greșeala făcută de Guvern în PNRR

Cu alte cuvinte, prin PNRR, Guvernul actual și-ar fi asumat niște modificări la sistemul de pensii, pe care dacă nu le ating, pierd bani, iar aici clar este vorba de banii a milioane de români.

„Cea mai proastă veste este că prin PNRR şi-au asumat să facă nişte modificări la sistemul de pensii. Fiind pe fonduri europene, când ţi-ai asumat obiective şi nu le atingi, pierzi toţi banii.

Ce scrie acum în PNRR nu se mai poate modifica foarte mulți ani. Degeaba vine PSD la guvernare, ei și-au asumat deja aceste obiective într-o lipsă crasă de experiență, PNRR nu a fost supus dezbaterii”, spune Olguța Vasilescu, la Realitatea Plus.

Cum trebuie să fie bugetul de pensii

Fostul ministru vine cu date clare. Conform acesteia, deși legea din 2019 spunea ca bugetul de pensii să fie de peste 11,7% din PIB, PNRR prevede că procentul nu trebuie să depășească 9,4%. Practic este vorba despre o scădere cât se poate de vizibilă, susține Olguța Vasilescu.

”Legea 127, aprobată în 2019, prevedea că bugetul de pensii trebuie să fie de 11,7% din PIB. În PNRR scrie că procentul nu are voie să depășească 9,4% din PIB. Asta înseamnă că toate pensiile vor scădea!

Un alt obiectiv este reintroducerea unui ”mecanism de frânare” – dacă se depășește acest procent, să nu se mai permită o creștere a pensiilor, nici măcar indexarea cu rata inflației”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Cum se modifică vârsta de pensionare

Și nu, schimbările nu se opresc aici, căci potrivit acesteia, pensionarea anticipată va fi și ea modificată, în timp ce pensiile speicale nu vor fi anulate, ci doar simplificate, ea adăugând că nimănui nu îi pasă de aspectul conform căruia speranța de viață a unui bărbat este de 71 de ani în România, dar vârsta de pensionare rămâne la fel de ridicată, poate chiar și mai mare.

„Noua lege va modifica în mod semnificativ posibilitatea de pensionare anticipată. Acum te poți pensiona ca bărbat la 60 de ani, cu o penalizare până la 65 de ani. Speranța de viață a unui bărbat este de 71 de ani în România.

O altă modificare asumată prin PNRR este aceea că se va transfera către Pilonul II de pensii un procent mai mare. De asemenea, se vorbește despre simplificarea pensiilor speciale, deci nu despre anularea lor”, a mai explicat Lia Olguţa Vasilescu.